Cornell Capa overleden op 90-jarige leeftijd

Redactie 633 0
Magnumfotograaf Cornell Capa is afgelopen vrijdag (23 mei) op 90-jarige leeftijd overleden in zijn huis in New York. Cornell was de jongere broer van Robert Capa.

Cornell Capa werd geboren in 1918 in Boedapest. Samen met zijn broer, Robert Capa, werkte hij als fotojournalist. Hij begon zijn carrière met het afdrukken van foto's van zijn broer. In 1937 verhuisde hij naar New York, waar hij in 1938 begon te werken in de donkere kamer van Life Magazine. Al snel werd zijn eerste fotoverhaal gepubliceerd in het tijdschrift.

In 1946, na zijn dienstjaren in de US Air Force, nam Cornell een plekje in bij de huisfotografen van het blad. Toen Robert Capa in 1954 overleed, sloot Cornell zich aan bij Magnum, het agentschap mede opgericht door zijn broer. Van 1954 tot 1960 was Cornell president van het agentschap.

Cornell Capa was een sociaal betrokken fotograaf. Hij fotografeerde onderwerpen als geestelijk gehandicapte kinderen, ouderen in Amerika, maar ook zijn eigen religieuze tradities. Tijdens zijn carrière voor Life Magazine fotografeerde Capa regelmatig in Latijns Amerika. Dat leverde drie boeken op, waaronder 'Farewell to Eden' (1964), een studie naar de teloorgang van inheemse culturen in het Amazonegebied.

In 1974 richtte Capa in New York het invloedrijke International Center of Photography (ICP) op. In de daaropvolgende jaren stak hij veel energie in zijn rol als organisator voor het centrum.


48 foto's gemaakt door Cornell Capa op Magnumphotos.com


Over Robert Capa
Zijn broer, Robert Capa (1913-1954) was een van de pioniers van de moderne oorlogsfotografie. Naar het schijnt waren zelfs de soldaten op het slagveld onder de indruk van zijn gebrek aan angst. Capa was een van de oprichters van persagentschap Magnum Photos. Capa overleed op het slagveld in Vietnam, toen hij tijdens het fotograferen op een landmijn stapte.

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie