Contact High Project: hiphop- en urban muziekcultuur in beeld gebracht

Peter Guldenpfennig 373 0
In deze tijd van digitale- en smartphonefotografie is het makkelijk om ‘perfecte foto’s’ te maken met tools en filters. Toch hebben juist de zogenaamde ‘foutjes’ iets waarmee foto’s karakter krijgen. Het zijn deze rauwe beelden die in het Contact High Project onder de aandacht gebracht worden door met de verantwoordelijke fotografen in gesprek te gaan over hun werk.

Het project, geleid door journaliste Vikki Tobak, geeft via interviews met fotografen een uniek inkijkje in fotoshoots die uiteindelijk iconische foto’s zouden opleveren. Hoewel de focus voornamelijk ligt op hiphop (waarvan de interviews gepubliceerd worden via urban weblog Mass Appeal), komen er ook andere genres aan bod zoals hardcore (Bad Brains), reggae (Bob Marley) en funk (James Brown).

Onbewerkt, echt en iconisch

De shoots zijn allemaal gedaan met analoge apparatuur waarbij imperfecties niet verborgen worden. Het levert rauwe en echte beelden op die onbereikbare sterren ineens iets meer benaderbaars geven.  Bovendien heeft Tobak tijdens elk interview ook toegang gekregen tot de contactbladen van elke shoot, waardoor je als lezer gerelateerde foto’s van iconische beelden kunt bekijken die het uiteindelijk niet gered hebben. Per interview doet de fotograaf uit de doeken welke apparatuur hij of zij gebruikt heeft tijdens de shoot terwijl de leuke en verbazingwekkende anekdotes je om de oren vliegen.

Bekijk enkele leuke verhalen achter de shoots die uiteindelijk iconische foto’s hebben opgeleverd in onderstaande video’s:

afbeelding van Peter Guldenpfennig

Peter Güldenpfennig | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Peter