Condition One brengt oorlog naar je iPad

Redactie 744 0
Oorlogsverslaggeving kan op veel manieren, Danfung Dennis komt met een wel heel opmerkelijke vorm. Met een speciaal ontwikkelde camera en een iPad-app brengt hij de oorlog virtueel naar je toe.

Danfung Dennis kennen we van de verschillende verslagen die hij deed van de oorlogen in Irak en Afghanistan. Hij begon met traditionele foto’s en verschoof zijn aandacht toen naar bewegend beeld. Dat leidde tot de award winnende documentaire ‘Hell and Back Again’. Toch was hij nog niet tevreden, zo vertelde hij TIME. Hij vond namelijk dat zijn verslaggeving van de oorlogen alledaags en bijna ordinair werd.

Circulair beeld

Om zijn door oorlogsbeelden verdoofde publiek wakker te schudden ontwikkelde Dennis een  publicatievorm die breekt met de tradities: Condition One. Het project houdt een nieuwe manier van filmen in én een interactieve app voor de iPad. De beelden die Dennis maakt of laat maken zijn namelijk geschoten met een speciaal systeem.

De exacte techniek is nog niet helemaal duidelijk, maar de initiatiefnemer zegt een Canon-dslr te gebruiken, vermoedelijk met een 180-graden circulair fisheye-objectief. Het vervormde beeld kan in een koepel geprojecteerd worden, waardoor de vervorming verdwijnt. De iPad-app dient als een virtuele versie van deze koepel, waarmee je je midden in de actie waant.

Foto © Patrick Chauvel - Condition One op de iPad

iPad

Het gespecialiseerde camerasysteem wordt momenteel in Libië getest door fotograaf Patrick Chauvel. Ondertussen legt Dennis de laatste hand aan de iPad-app van Condition One, dat minstens zo indrukwekkend is als de nieuwe filmtechniek. De bedoeling is namelijk dat de kijker met swipe-bewegingen op het scherm, of door de iPad te kantelen, zelf bepaalt welk deel van de opname hij wil zien.

Deze zomer

Condition One belooft een spectaculaire beleving. Een voorproefje krijg je met de trailer; om te zien hoe het er op je eigen iPad uitziet moet je nog even wachten. De app is waarschijnlijk in de zomer van 2011 verkrijgbaar.

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie