Concertfotografie door Richard van Meegdenburg

Redactie 2073 0
In de rubriek Exposure vertelt wekelijks een fotograaf over zijn beste werk. Deze week laten we de 35-jarige Richard van Meegdenburg uit Zutphen aan het woord over zijn concertfoto’s.

Richard van Meegdenburg

Richard, trotse vader van een prachtige dochter van 8 jaar, heeft respect voor mens en dier hoog in het vaandel staan. In het dagelijks leven werkt hij bij justitie met ernstig psychiatrisch gestoorde gedetineerden. “Deze baan is mij op het lijf geschreven, ik doe het dan ook met veel plezier, overtuiging en professionaliteit. Naast het beoefenen van verschillende sporten richt ik mij sinds een jaar op fotografie. Al snel begon ik te fotograferen bij blues, bluesrock en jazz concerten, want muziek is na mijn dochter levensbehoefte nummer twee.

Ik kom veel in kleine café’s, middelgrote zalen en op festivals. Plaatsen waar rook, bier, emotie en zweet in overvloed te vinden zijn. De zeer moeilijke lichtomstandigheden die ik op deze plaatsen tegenkom maken het voor mij een uitdaging om er iets moois van te maken. Regelmatig bestaat het licht uit niet meer dan twee tot vier lampen en bewegen de artiesten als echte rocksterren, of juist als teruggetrokken artistieke kunstenaars. Mijn doel is om een emotie vast te leggen. Of het beeld daarbij helemaal scherp is vind ik niet altijd belangrijk. Soms voegt wat onscherpte juist iets toe.

Momenteel gebruik ik Canon 350D met een Canon 50mm f/1.8 objectief. Het vaste brandpunt zorgt soms voor moeilijke situaties en vraagt om een creatieve geest. Dat is ook nodig en maakt het fotograferen intensiever.

Ik leg altijd even contact met de artiest en dat betaalt zich meestal terug tijdens het concert. Even die blik mijn kant op, een lach, dat kleine beetje extra voor de foto, altijd prachtig. Vooraf kijk ik filmpjes om te kunnen anticiperen op de bewegingen. De prachtige rust in een gitaarsolo, die lange noot vanuit het hart en dat stralende lichaam, dat is emotie!

Het heeft mij al mooie contacten opgeleverd met onbekende bands vanuit het wereldje. Ook de dankbare gezichten bij het het afleveren van foto’s zijn altijd prachtig om te zien.”

 


Meer werk van Richard van Meegdenburg vind je in zijn webalbumAna Popovic - Culemborg Blues 2007

Ana heeft van moeder natuur uitstraling, een mooi figuur en de “X” factor meegekregen waar je als fotograaf warm van wordt. Deze eigenschappen weet ze ook heel goed te gebruiken in haar muziek, ze is een echte artieste die speelt met de vrouwelijke emotie. Het lastige bij Ana is dat ze vaak dezelfde, vooraf ingestudeerde, bewegingen maakt. Ik wilde persé contact met haar maken voor een persoonlijker beeld.

 

Sluitertijd 1/320 sec
Diafragma f/2,8
ISO waarde 800 

 


Wil jij ook je foto's op deze site terugzien? Stuur een mailtje naar exposure(at)digifotopro.nl met een link naar je website of onlinefotoalbum en wie weet nemen we binnenkort contact met je op!

 

 

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie