Concept: digitale Holga

Jasper van Bladel 2670 3
Een digitale lomo-camera, dat is even wennen. Ontwerper Saikat Biswas combineert de eenvoud van de Holga met een digitale sensor. Waarschijnlijk zal hij nooit echt bestaan, maar leuk is het wel.

Een van de kenmerken van een lomo-camera is natuurlijk dat je fotografeert op film. Dat idee veegt de Indiase industrieel ontwerper Saikat Biswas nu van tafel. In zijn conceptcamera, de Holga D, zit een digitale sensor.

Spartaans

De Holga D mag dan digitaal zijn, aan de buitenkant zie je daar zo ongeveer niks van. Aan de achterkant zit geen display waarop je foto's kan bekijken en ook de bovenkant met de instellingsknoppen is zo spartaans mogelijk gelaten. Je kunt kiezen uit een klein aantal sluitertijden en diafragma-openingen.


De Holga D van Saikat Biswas

Geen display

Biswas heeft er alles aan gedaan om de beleving rondom de toy-camera hetzelfde te houden. Het is nog steeds afwachten wat eruit komt rollen. Doordat het display aan de achterkant ontbreekt kun je de foto's die je gemaakt hebt pas zien als je de Holga D op de computer aansluit.


Het ontbrekende display

Of de foto's er hetzelfde uit zullen zien is de vraag. Een digitale sensor reageert nu eenmaal anders op de lichtlekken en plastic objectieven die je van lomo-camera's gewend bent.

Yashica

Yashica heeft een aantal jaar geleden iets soortgelijks geprobeerd met de Yashica F521. Dat was ook een goedkoop digitaal toestel met plastic objectief. De resultaten kwamen dichtbij die van een echte analoge lomo, maar de digitale sensor gaf de foto's toch een ander scherper en minder dromerig karakter.


Het spartaanse karakter is belangrijk bij de Holga D

We zullen zien of de Holga D ooit werkelijkheid wordt. Zou jij een digitale lomo-camera gebruiken, of zweer je bij de bekende variant?

afbeelding van Jasper van Bladel

Jasper van Bladel | Redacteur

Fotograaf en journalist

www.jaspervanbladel.nl

Bekijk alle artikelen van Jasper

afbeelding van Eelke

Ik heb een Holga-lens voor op mijn digitale Canon. Ik vind dat de ideale combinatie. De foto's komen er (naar mijn mening) mooi dromerig uit. Ze zijn wel snel onscherp, maar dat is weer makkelijk te ondervangen doordat ik wel een display heb :) Het beste van twee werelden dus! Ik heb wat Holga-foto's op mijn blog (http://exploreeveryday.wordpress.com/2012/03/14/holga/), oordeel zelf maar :D

afbeelding van Anonymous

Heb nu een Holga lens voor de NEX is dus nu al "digitaal" wat grappig is bij deze concept camera is dat je, "lekkerouderwets" niet ziet wat je fotografeert. kan je dus ook niet chimpen ;)

afbeelding van Flipperkoning

Dit is al een heel oud verhaal, zie wel vaker van deze oude berichten voorbij komen hier!