Compacte systeemcamera van Canon: op tijd of veel te laat?

jesse kraal 3649 7
Canon is de enige grote camerafabrikant zonder compacte systeemcamera. Daar waar sommige fabrikanten al toe zijn aan de derde of vierde generatie van hun csc's, moeten Canon-liefhebbers het doen met geruchten en speculaties. Dat er een Canon-csc gaat komen lijkt zeker, maar komt deze nog op tijd?

Canon heeft volgens mirrorlessrumors aangegeven binnen afzienbare tijd met (meer) compacte camera's te komen die qua beeldkwaliteit 'bijna' net zo goed zijn als dslr's. Zou het om de langverwachte csc gaan, of komen er meer camera's zoal de G1 X? Deze heeft geen verwisselbare objectieven, maar wel een grote sensor (iets kleiner dan aps-c).


Canon heeft geen compacte systeemcamera's, wel is er de Powershot G1 X met grote sensor.

Laat

Of Canon nu morgen of over een jaar met een csc komt, ze zijn er betrekkelijk laat bij. Kijkt Canon heel verstandig de kat uit de boom of hebben ze gewoonweg de boot gemist? We beredeneren waarom Canon er goed aan doet zo laat met een csc op de proppen te komen, maar ook waarom ze nu toch echt te laat zijn.

Verstandig van Canon

Toen Panasonic en Olympus in 2008 met een compacte systeemcamera kwamen, was daarmee een nieuw segment geboren. De consument moest zich aanpassen aan deze nieuwe soort camera's en de camera's moesten zich aanpassen aan de consument. Nu verschillende fabrikanten uiteenlopende variaties op het csc-thema hebben bedacht, kan Canon daar op inspelen door de meest ideale vorm voor zo'n camera te kiezen.

Daarnaast verkoopt Canon nog steeds voldoende camera's. In het eerste kwartaal van 2012 verkocht Canon meer 5D Mark II's, 600D's en 60D's dan in voorgaande perioden. Ook de 5D Mark III en diverse nieuwe compactcamera's droegen bij aan een stijgende cameraverkoop. Canon heeft dus helemaal geen compacte systeemcamera nodig gehad om winst te maken. De tijd en het geld van de ontwikkelafdeling heeft Canon zo mooi kunnen gebruiken voor de dslr's en compactcamera's. Al met al klinkt dat als een verstandige beslissing.


Canon heeft geen csc's nodig voor goede verkoopcijfers, de dslr's van het merk verkopen nog uitstekend.

Onverstandig van Canon

Csc's verkopen zeer goed, het marktaandeel is nog altijd stijgende. Een aantal fabrikanten namen een risico door al vroeg veel geld te stoppen in de ontwikkeling en marketing van dergelijke camera's, maar plukken hier nu de vruchten van.

Net als bij spiegelreflexcamera's is het lastig om achteraf over te stappen naar een ander merk, naast een nieuwe camera moet je dan immers ook investeren in nieuw glaswerk. Canon zal er daarom waarschijnlijk niet in slagen massaal gebruikers van 'vreemde' merken over te krijgen naar hun toekomstige eigen systeem.

De compacte systeemcamera markeert een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis van de digitale fotografie en Canon heeft die boot volledig gemist.

Middenweg

De waarheid ligt ongetwijfeld ergens in het midden, maar om de consument nu nog voor zich te winnen zal Canon een zeer goed product moeten neerzetten. De toekomst zal leren wat voor csc Canon zal presenteren en hoe deze zal presteren ten opzichte van zijn concurrenten; zowel qua beeldkwaliteit als qua verkoopaantallen.

Jouw mening

We zijn ook benieuwd naar jouw mening. Zit je te wachten op een compacte systeemcamera van Canon en welke functies of eigenschappen  zouden volgens jou niet mogen ontbreken in zo'n toestel?

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse

afbeelding van Geert.H

Wat niet mag ontbreken is een fullframe sensor. Maar nee, de onderhandse afspraak met Leica en de rest gooit natuurlijk roet in het eten. Hopelijk wordt het nog eens bekend hoeveel smeergeld Leica betaalt om niet uit de markt te worden gekicked door een grootgrutter.

afbeelding van Bart

Huh? Ben jij er eentje van de complottheoriën? Wat een onzin schrijf je hier. Leica is zo klein en bevindt zich in een zodanige niche markt dat het geen enkele bedreiging vormt hoor. Maak je niet druk zou ik zeggen.

afbeelding van EosAddict

Ik persoonlijk vind het niet handig om bij mijn compactkamera nog eens verschillende objectieven mee te nemen. Mijn compact wordt gebruikt als point and shoot. Geen gesleep met tas voor extra objectieven. Zie geen voordeel hiervan.

afbeelding van Anoniem

Ben nu al jaren tevreden met mijn Canon G9
Point and shot dat is waar deze camera in uitblinkt al zeg ik het zelf.
Maar ook tevens zeer geschikt voor het betere camerawerk als zijnde gevorderde hobby fotograaf.

afbeelding van canon gebruiker

Ze verliezen ook op de DSLRmarkt aan Nikon dat met veel betere sensors voor de dag komt!!

afbeelding van teus renes

Ik denk dat canon niet wil dat het de eigen dslr en compact lijn kaniballiseert. Vandaar zo laat

afbeelding van G. Niestadt

Na lang wikken en wegen toch geen systeemcamera gekocht, juist om het feit dat ik gemakkelijk wil fotograferen zonder veel gesleep met allerlei lenzen en toebehoren, want als ik echt fotografisch ga hobbyen, dan neem ik wel mijn grotere reflex mee. Dus uiteindelijk heb ik gekozen voor de Canon G1X, en gelukkig tot grote tevredenheid omdat er een prachtig plaatje uitkomt en voldoende mogelijkheden wat het zoombereik betreft.