Compacte systeemcamera Fujifilm geen Micro Four Thirds

Julian 2234 1
Fujifilm heeft aangekondigd in 2012 met een compacte systeemcamera te komen. Inmiddels is bekend dat de nieuwe camera in de X-serie geen Micro Four Thirds-sensor krijgt. Mogelijk komt Fujifilm met een eigen sensorformaat.

Fujifilm wordt regelmatig in verband gebracht met Micro Four Thirds. Dat is niet vreemd, de fabrikant is sinds de oprichting van de Four Thirds-standaard betrokken bij het systeem. Fujifilm heeft echter nooit een Four Thirds of Micro Four Thirds-camera uitgebracht.

Ook de nieuwe X-camera met verwisselbare objectieven krijgt geen 4/3-sensor. Dat maken de Fuji Guys op Twitter bekend. Ze laten ook weten dat de compacte systeemcamera niet overeen zal komen met huidige compacte systeemcamera's. Die laatste opmerking is interessant, deze lijkt te impliceren dat Fujifilm met een eigen sensormaat komt.

Fuji Guys tweet

Fullframe?

Fujifilm gebruikt momenteel een aps-c-sensor in de X100 en een 2/3-inchsensor in de X10. Bij de bekendmaking van de komst van de systeemcamera in de X-serie zei Shigetaka Komori, president en CEO van Fujifilm al dat er alles aan wordt gedaan om de hoogst mogelijke beeldkwaliteit te beiden in het nieuwe systeem. Ook beloofde Komori dat de gebruikte sensor de resolutie en ruisprestaties van huidige fullframe-sensoren zal overtreffen.

Om dat voor elkaar te krijgen zal Fujifilm een sensor moeten gebruiken die groter is dan het aps-c-formaat. Mogelijk heeft de fabrikant een fullframe-sensor in petto of staat er een compleet nieuw formaat op het programma. Een sensor die groter is dan fullframe lijkt echter onwaarschijnlijk in een compacte systeemcamera.

Meer details begin 2012

Waarschijnlijk zal Fujifilm op de CES-elektronicabeurs begin januari 2012 meer informatie over de nieuwe camera geven en wellicht een prototype tonen. Eerder deed Fujifilm dat al met de X100 op de Photokina in 2010. De uiteindelijke specificaties zijn waarschijnlijk niet voor april 2012 bekend.

afbeelding van teus

Leica M9 eat your "expensive" heart out... dit word wel een hele begeerlijke camera. Als tenminste aan alle media hype wordt voldaan natuurlijk.