Compactcamera van Nikon met aps-c-sensor op komst?

Julian 1631 0
NikonRumors zegt een korte en cryptische hint ontvangen te hebben over een op komst zijnde compactcamera van Nikon met een 16,2-megapixel DX-sensor. Het toestel zou een vast 28mm objectief krijgen, maar niet duidelijk is of dat het echte brandpunt is, of het fullframe-equivalent.

Nikon gebruikt voor haar compacte systeemcamera's een relatief kleine 1-inchsensor. De high-end compacts zoals de P7700 moeten het stellen met nog kleinere 1/1.7-inchsensoren.

Mogelijk komt Nikon met concurrentie voor camera's zoals de Sony RX100 en Canon PowerShot GX1, al zijn de aanwijzingen nog vaag. Volgens de geruchten gaat het om een camera met 16,2-megapixel DX-sensor (aps-c-formaat) en een vast 28mm f/2.8-objectief. Dat zou mogelijk ook f/2.0 kunnen worden.

Het is nog onduidelijk of je dit brandpunt nog moet vermenigvuldigen met 1,5x vanwege de cropfactor, of dat het al het omgerekende fullframe-equivalent is.

Tussen neus en lippen door wordt ook nog even genoemd dat Nikon in 2013 'misschien' met een lijn compacte systeemcamera's komt die over een aps-c-sensor beschikken. We zijn benieuwd of het zover gaat komen. Nikon doet goede zaken met het 1-systeem en zou een compleet nieuwe lijn moeten ontwikkelen mocht er een grotere sensor gebruikt worden.

Voor gevorderde fotografen zou een csc van Nikon met grote sensor overigens welkom zijn. De 1-serie spreekt vooral de overstappers van compactcamera's aan. Nikon heeft al diverse patenten voor csc-objectieven in het portfolio: een 18mm f/2.8 en een 24mm f/2 of f/2.8. Deze stammen echter nog van voor de introductie van het Nikon 1-systeem.