Column: Haagse bluf

Redactie 445 0
Er wordt massaal geklikt, met dslr

Jan Buitelaar

Het logo van een vakvereniging op een website of etalage biedt geen inhoudelijke waarborgen meer, zelfs ik heb er één! De troep die razendsnel op internet verschijnt, verdwijnt bijna even snel om plaats te maken voor nog meer bagger. Kwantiteit in plaats van kwaliteit, wij missen ‘het oordeel’ en ‘de norm en waarde’.

De ‘Normen en Waarden’ die de overheid ons trachtte aan te praten zijn niet aangeslagen,  ze sloegen de plank volledig mis. Als de overheid ons, rechtgeaarde Nederlanders, vertelt wat te doen, zullen wij dat beslist niet doen! Halleluja!!!

Wij fotografen zullen als ons opgelegd wordt foto’s optisch correct: scherp en goed belicht, af te leveren, deze bewogen, alternatief belicht en ‘anders’ scherp maken.

‘Je ergeren aan’ is simpel, maar een oplossing aandragen? Zoals gezegd missen we ‘het oordeel en ‘de norm en waarde’, of is dit alweer zo’n “Haagse Hotdog” uit eigen doos?

Neen, echt niet, de oplossing is simpel, uitvoerbaar en goedkoop bovendien lost het enkele van de huidige sociale en economische problemen op:
voor het verbeteren van de technische kwaliteit decreteert het Kabinet dat alle foto’s, op welke manier dan ook vervaardigd, onscherp en onder- en overbelicht MOETEN zijn. Kat in het bakkie dus!

Vroeger werden de foto’s op inhoud getoetst door oma’s, opa’s, papa’s en mama’s. Nu kan dat kan vaak niet meer, omdat deze lieve mensen te vaak digibeet zijn en geen computer in huis hebben of nog met een inbelverbinding werken. Vandaar een tweede decreet: foto’s mogen niet meer bekeken worden door oma’s, opa’s, papa’s en mama’s en door bewoners van een bejaardenhuis.

Dit zal ongetwijfeld tot ‘seniorenrellen’ leiden (en bewoners van bejaardenhuizen in grote mate activeren). Fotoprinters en 21-inch beeldschermen zullen als warme broodjes verkocht worden. Sociale vereenzaming zal tot het verleden behoren, omdat veel fotograferende Nederlanders een bewoner van een bejaardenhuis adopteren. Multinationals (denk aan Canon, Nikon, Kodak, HP, Epson en wellicht ook Nokia en Samsung) zullen hun hoofdkantoren en productiebedrijven naar Nederland verplaatsen. Werkeloosheid zal niet meer bestaan, de staatskas wordt gespekt door hogere btw inkomsten, vennootschapsbelastingen en de ‘kliktax’.


Sociale vereenzaming zal tot het verleden behoren, omdat veel fotograferende Nederlanders een bewoner van een bejaardenhuis adopteren.


Oh ja, het derde decreet: fotograferende columnisten zullen dik betaalde lezingen kunnen houden…..

Te vaak zijn ‘dromen bedrog’, zeker als die van de Klaas Vaaken uit de regering afkomen. Fotografen kunnen als geen ander een vertekende wereld laten zien en het nog goed praten ook. Dus, wil je met mij een kleurrijke, ragscherpe politieke beweging opstarten die ‘Neerlands Witbalans’ zal heten?

Al krijgen we maar 2 stemmen, dan staan we er tenminste niet meer alleen voor.

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie