Cokin PURE Harmonie: flinterdunne filters

jesse kraal 2534 2
Onder de naam PURE Harmonie verkoopt Cokin een serie filters die stuk voor stuk de dunste in hun klasse zijn. Met name het UV-filter is extreem dun, deze maakt je objectief slechts 3,3 millimeter langer. Ook is er een dun polarisatiefilter en een variabel grijsfilter beschikbaar.

Enkele jaren terug leek het Franse filtermerk Cokin zo goed als dood, nu zijn ze terug met een opvallend product. Cokin is vooral bekend van de vierkante effectfilters, die in het analoge tijdperk gretig aftrek vonden maar in het digitale tijdperk veelal met photoshop zijn na te bootsen.

Cokin

De nieuwe Cokin PURE Harmonie-filters zouden vooral onder groothoekliefhebbers wel eens populair kunnen worden. Juist op groothoekobjectieven kun je last krijgen van vignettering bij gebruik van te dikke filters. Je hebt keuze uit drie typen: UV, polarisatie en variabel ND. Het UV-filter is het dunst, met slechts 3,3 millimeter, maar ook het circulaire polarisatiefilter is met 4,5 millimeter bijzonder dun.

Cokin

Het variabele grijsfilter oogt met een dikte van 9,5 millimeter minder indrukwekkend, maar het is nog altijd de dunste in zijn klasse aldus Cokin. Het bereik loopt van +1-stop tot +8-stop. De filters zijn verkrijgbaar in de maten van 37mm tot 82mm. Prijzen beginnen bij 34,95 voor een UV-filter in de kleinste maat, de polarisatie en variabele ND beginnen bij respectievelijk 64,95 en 99,95 euro.

Cokin

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse

afbeelding van Backa

En weten jullie al hoe het met de kwaliteit gesteld staat?
Met de vierkante filters scoorde ze daar niet veel punten mee, ben erg benieuwd.

afbeelding van Leonardo Stassorito

Ik kan je nu al vertellen dat deze filters niet alleen goed ontvangen zullen worden door gebruikers van groothoek objectieven. Ook gebruikers van compacte systeemcamera's gaan smullen van deze filters. Ik heb twee van deze filters in gebruik en ik ben echt verbaast over hoe dun deze filters zijn. Je ziet ze bijna niet en ze voegen hooguit 1.5mm lengte toe.

Het is heel vreemd om het filter in je objectief te schroeven, want je bent gewoon bang dat het zal verdwijnen! Echt ideaal om compacte objectieven ook echt compact te houden. Vandaar mijn opmerking over gebruikers van compacte systeemcamera's. De verpakking vind ik chique, maar een beetje over de top. Het lijkt wel of je een dure zilveren make-up doos open maakt. Investeer dat geld liever in de kwaliteit van je product, denk ik dan.

De prijs is acceptabel en ligt niet hoger dan vergelijkbare filters van andere merken (de slechte super goedkope filters uitgesloten natuurlijk). Ik verwacht dat de kwaliteit een stuk beter zal zijn dan de vierkante filters. We hebben hier immers te maken met een veel kleiner oppervlak en echt glas. Ik vind de Harmonie filters nu al geweldig! Als protector sowieso een aanrader.