CMOSIS voor 220 miljoen euro verkocht aan ams

CMOSIS voor 220 miljoen euro verkocht aan ams

PieterMolenaar 1150 0
Ams, een Oostenrijkse fabrikant van analoge halfgeleiders, neemt voor 220 miljoen euro CMOSIS over van investeringsmaatschappij TA Associates. Met de overname breidt ams zijn portfolio uit met hoogwaardige beeldsensors voor onder meer industriƫle en medische toepassingen. CMOSIS is onder meer de sensorleverancier voor de Leica M (Typ 240).

Ams neemt volgens de overnameovereenkomst alle aandelen van CMOSIS over van inversteringsmaatschappij TA Associates. Ams betaalt het overnamebedrag van 220 miljoen euro zuiver in contanten. Ams heeft hiervoor dus geen additionele financiering aan hoeven trekken. Ams mag als gevolg van de overname 60 miljoen euro omzet van CMOSIS over 2015 meetellen bij haar jaarcijfers. TA Associates kocht eind 2013 CMOSIS voor een onbekend bedrag.

Leica M (Typ 240)

CMOSIS werd in 2007 in Belgie opgericht als ontwikkelaar van halfgeleiders en optische sensoren, maar is in de fotografiewereld vooral bekend als leverancier van de cmos-beeldsensor in de Leica M (Typ 240)-camera. Mogelijk wordt dezelfde 24-megapixelsensor ook gebruikt in de donderdag aangekondigde Leica M (Typ 262).