CIPA: Optimisme voor cameraverkopen in 2017

CIPA: Optimisme voor cameraverkopen in 2017

Dre de Man 676 0
Vandaag heeft de CIPA, de Japanse Camera & Imaging Products Association nieuwe cijfers bekendgemaakt voor de export van camera’s in december 2016. Voor het eerst sinds vele jaren is er reden tot optimisme.

De cijfers van de totale cameraverkopen, die van de camera’s met verwisselbare objectieven én die van de camera's met vaste objectieven laten allemaal hetzelfde beeld zien: de normale daling in november en december na de piek in oktober door de inkopen van de handel voor kerst, treedt in 2016 niet op. Alhoewel gedurende 2016 de cijfers lager lagen dan in het voorgaande jaar, is er in november geen daling te zien ten opzichte van oktober. Nog opvallender: in december is er nauwelijks een daling ten opzichte van november en dat betekent meteen ook een stijging ten opzichte van december 2015. De totale cameraverkopen bedragen 117% ten opzichte van het voorafgaande jaar. Die van de camera’s met verwisselbare objectieven bedragen zelfs 126%. De verkopen met de camera’s met vast objectief zijn het minste gestegen: 111%.

Deze laatste categorie heeft uiteraard het meeste last van de smartphones. De afgelopen jaar is de categorie camera’s met verwisselbare objectieven dan ook steeds belangrijker geworden: deze is bijna verdubbeld ten opzichte van 2016 en bedraagt nu 48%. Zo bezien is de beslissing van camerafabrikanten als Nikon om zich te concentreren op deze categorie niet onverstandig.

Goede resulaten verklaarbaar

Volgens de CIPA zijn de goede resultaten geen toeval. Sterker nog: veel van de slechte resultaten uit voorgaande maanden en jaren zijn te verklaren uit oorzaken die in 2017 geen rol zullen spelen. De daling in 2009 verklaart de CIPA uit de recessie, na een lichte groei in 2010 was er de grote aardbeving in het zuiden van Japan en de overstromingen in Thailand die de productie en dus de verkopen hebben belemmerd

Dat neemt uiteraard niet weg dat de smartphones op hun beurt ook een tsunami hebben teweeggebracht. Het lijkt er echter op dat het Smartphone-effect langzaam aan het wegebben is.
Wanneer de aardbeving in Kumamoto in april 2016 er niet geweest was, zouden de verkopen in 2016 een stuk beter geweest zijn volgens de CIPA. De organisatie verwacht in ieder geval een verdere groei in 2017. Uiteraard is het onmogelijk exacte voorspellingen te doen. Maar wanneer de CIPA gelijk krijgt, wordt 2017 het jaar waarin de recessie ook in de cameraindustrie voorbij is.

afbeelding van Dre de Man

Dre de Man | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Dre