Christina De Middel - 'The Afronauts'

Ymke Frijters 2671 0
Vanaf 13 september is de serie 'The Afronauts' van de Spaanse fotografe Christina De Middel te zien in Foam. Vijftig jaar geleden startte in Zambia een ruimteprogramma waarmee de eerste Afrikaan naar de maan gestuurd zou worden. De Middel gebruikte het verhaal als inspiratie voor haar serie.


IkoIko, uit de serie The Afronauts, 2012 © Cristina De Middel

Het doel van de ruimtemissie was om de eerste Afrikaan naar de maan te sturen, nog voordat de VS en Rusland zover waren. Het project werd echter afgeblazen door geldproblemen.Vijftig jaar geleden mag het dan mislukt zijn, Christina De Middel heeft dankbaar gebruik gemaakt van het idee.


Umeko, uit de serie The Afronauts, 2012 © Cristina De Middel

Katten in sterrenkostuums

In de fotoserie 'The Afronauts' komt haar fantasie naar voren in de 'ruimtepakken' die de onderwerpen dragen, gemaakt van stoffen met Afrikaanse prints, stro en ander materiaal. Ook laat ze een olifant eruit zien als een ruimtewezen en trok ze een kat een sterrenkostuum aan. Haar decor was niet Zambia, maar het landschap in Alicante.


Bongo, uit de serie The Afronauts, 2012 © Cristina De Middel

Christina De Middel

De Middel stopte na tien jaar met fotojournalistiek. Inmiddels wil ze met haar werk laten zien dat fictie net zo goed een onderwerp voor fotografie kan zijn als feiten. Van 'The Afronauts' verscheen in 2012 al een boek, dit stond op de shortlist voor de Aperture PhotoBook Award in 2012. Onlangs werd de fotografe met haar serie genomineerd voor de Deutsche Börse Photography Prize 2013.

 
Jambo, uit de serie The Afronauts, 2012© Cristina De Middel

Prijzen en informatie

Van 13 september tot en met 11 december is de fotoserie te zien in Foam, aan de Keizersgracht 609 in Amsterdam. Foam is dagelijks van 10.00 tot 18.00 uur geopend, op donderdag en vrijdag is het fotografiemuseum tot 21.00 uur open.

In het filmpje hieronder zie je een interview uit 1964 met de docent die de Zambiaanse ruimtemissie startte, opgenomen tijdens een training van de astronauten.

afbeelding van Ymke Frijters

Ymke Frijters | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Ymke