Christian Burkert’s Detroit: van Motown tot Moordstad

sanne 1260 0
Detroit, de voormalige trotse ‘Motorstad’, is tegenwoordig een van de armste steden in de Verenigde Staten. Met de fotoserie ‘Last Exit Detroit’ heeft de Duitse fotograaf Christian Burkert het niet te stoppen verval en bederf van de stad in de laatste decennia vastgelegd.

De Duitse Christian Burkert uit Hannover is een maatschappelijk betrokken fotograaf met een grote interesse in mensen die aan de rand van de samenleving leven. Hij maakte niet alleen een fotoreportage over de armoede en misdaad in Detroit, eerder maakte hij al een serie over daklozen in Tokio. “Ik ben erg geïnteresseerd in mensen en hun sociale realiteit”, legt Burkert uit. “Ik ben altijd erg dankbaar als ik deel mag uitmaken van iemands leven, ook al is het voor een korte tijd. Dat helpt me begrijpen hoe de samenleving in elkaar zit en hoe de maatschappij met elkaar verbonden is.” Zijn keuze om fotografie te gaan studeren aan de Kunstacademie in Hannover met specialisatie fotojournalistiek was dan ook snel gemaakt. “Op mijn achttiende heb ik als journalist gewerkt en maakte ik foto’s voor een lokale krant. Zo ben ik met documentaire- en fotojournalistiek in aanraking gekomen en dat is me altijd blijven boeien.”

Detroit

Voor zijn afstudeerproject zocht hij een geschikt onderwerp. Toen hij op televisie een documentaire zag over de ondergang van de autoindustrie van Detroit en de armoede en misdaad die daar uit voortgekomen is, aarzelde hij dan ook geen minuut om zijn koffers te pakken. “Ik dacht dat het een goede stad zou zijn voor een fotoproject”, verklaart hij. “Al eerder was ik geïnspireerd door de fotoserie ‘The Ruins of Detroit’ van Yves Marchand and Romain Meffre. Hun werk gaf me het gevoel alsof ik zelf rondliep in de ooit zo glorieuze ‘Motorstad’, waar ineens een grote bom ontploft leek te zijn.”

Zakenman met reflectie. Foto © Christian Burkert

Het Michigan Theatre waar het doek gevallen is. Foto © Christian Burkert

afbeelding van sanne

Sanne Ruhaak | Redacteur

Sanne (1985) studeerde Literatuurwetenschap en Nederlandse taal en cultuur. Gewapend met een goede internetverbinding, een telefoon en een scherpe pen, verzorgt ze nieuwsberichten en achtergrondartikelen voor DIGIFOTO Pro. Zit ze niet achter haar pc, dan reist ze met haar kladblok het land rond voor interviews.

Bekijk alle artikelen van Sanne