Christiaan Leever - HDR fotografie

Redactie 1575 0
In de rubriek Exposure vertelt wekelijks een fotograaf over zijn werk. Deze week is de 26-jarige Christiaan Leever uit Hengelo aan het woord over zijn HDR foto’s.

Christiaan Leever

Christiaan begon op zijn 20e serieus met fotografie, eerst analoog maar al snel maakte hij de stap naar digitaal. “Ik vind het bewerken van foto’s een van de mooie mogelijk- heden van digitaal fotograferen. Het afgelopen half jaar heb ik mij vooral gespecialiseerd in HDR (High Dynamic Range) fotografie. Dat is het samenvoegen van meerdere belichtingen, waardoor je een groter dynamisch bereik krijgt, waarin niets over- of onderbelicht is.

HDR fotografie, hoe en wat?
HDR fotografie kun je op verschillende manieren doen. Meestal maak je een normaal belichte foto, een onder- belichte en een overbelichte. Deze voeg je vervolgens samen met een HDR bewerkingsprogramma, zoals Photomatix. Dit samen voegen heet ‘tonemapping’.
Zelf begon ik met een compactcamera (Canon Ixus 50) en een klein statiefje. Dat leverde niet altijd scherpe foto’s op, omdat ik steeds voor elke foto in het menu de belichting aan moest passen, waardoor de camera soms een beetje verschoof.
Met de meeste spiegelreflexen heb je daar geen last van, je kunt deze instellen dat ze achter elkaar een aantal foto’s maken met verschillende belichtingen (bracketting). Ook kan een spiegelreflex sneller achter elkaar foto’s maken, zo kun je zelfs uit de hand drie verschillende belichtingen maken met weinig tot geen verschuiving in compositie. Nog een voordeel is de mogelijkheid om in RAW te schieten. Uit één RAW foto kun je meerdere belichtingen halen, waar je vervolgens een HDR foto van kunt maken. Zo kun je ook HDR foto’s maken van bewegende objecten.

Mijn stijl
Gaandeweg ontdekte ik wat ik graag wilde zien en laten zien in mijn foto’s en ontwikkelde ik een eigen stijl. Ik hou van dromerige kleurige foto’s, vooral in de richting landschapsfotografie. Foto’s die iets uitstralen waardoor je toch even stilstaat en je kunt verplaatsen in die foto. Vaak lijken HDR foto’s erg echt, en volgens mij komt dat omdat ze zo belicht zijn zoals je ze in het echt ook ziet. Als je een foto van een zonsondergang maakt, is de voorgrond meestal onderbelicht. In een HDR foto zie je zowel de voorgrond als de lucht goed belicht. Net als in het echt. Dat vind ik het mooie van HDR fotografie.

 


Op de website van Christiaan Leever vind je meer foto’s en links naar zijn Flickr pagina, waar hij een aantal (Engelse) tutorials schreef over HDR fotografie. www.christiaanleever.com


 

Foto 1

Dit is een HDR van het Best Western Hotel de Broeierd in Enschede. Je zou niet zeggen dat dit hotel aan een druk kruispunt staat als je het zo ziet, en dat was ook het doel van mijn foto. Ik heb erg gelet op de compositie en de foto zo genomen dat je niets van de drukke straat ziet. De daken die in een diagonale lijn omhoog gaan, de weerspiegeling in het water, de planten op de voorgrond voor iets meer diepte. Het verschil tussen het origineel en de HDR bewerking is vooral duidelijk in de diepblauwe lucht en de sterkere weerspiegeling.

 

Foto 2

Deze oldtimer is een Framo, gebouwd tot 1957 in Hainichen en Frankenberg in Duitsland. Toen ik hem zag staan heb ik mijn compactcamera snel gepakt, steun gezocht op een paaltje, en zo goed als maar kon zonder statief 3 belichtingen gemaakt. Door de beweging tussen de belichting zijn de bladeren onscherp geworden. Het mooie van HDR vind ik dat je veel meer detail ziet dan in de originele foto.

 

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie