's Werelds eerste Snapchat Spectacles operatievideo

Chirurg filmt operatie met Snapchat Spectacles

Fabienne Keijzer 874 0
Wie denkt dat de camerabrillen van Snapchat alleen populair zijn onder de jeugd heeft het mis. Een Britse chirurg heeft de Snapchat Spectacles bemachtigd, alleen gebruikt hij de bril voor een meer educatief doeleinde. Hij filmde een routine hernia operatie en deelde deze live met zijn studenten en volgers.

Chirurg filmt hernia operatie met de Snapchat Spectacles

De Britse Dr. Shafi Ahmed wil zijn studenten maar al te graag leren hoe ze een hernia moeten opereren, maar het is geen goed plan om een hele operatiekamer te vullen met mensen tijdens zo’n ingreep. Daarom kocht hij een paar Snapchat Spectacles zodat hij de operatie vanuit een Point-of-View-perspectief kon filmen én meteen delen met zijn studenten via Snapchat. Later plaatste hij de volledige video ook nog eens op zijn YouTube-kanaal zodat iedereen hem kon bekijken. Binnen 24 uur hebben ruim 200 geneeskunde studenten de video gezien, en nu ook nog eens meer dan 70 duizend anderen.

Video's van tien seconden 

Je kunt je misschien afvragen hoe deze chirurg dit alles heeft kunnen filmen. De Snapchat Spectacles nemen namelijk maar video’s op die steeds maximaal tien seconden duren. Een assistent van de dokter klikte steeds op de opname knop en Ahmed voorziet de video van nuttig commentaar voor zijn studenten.
Hieronder kun je de video bekijken. Let wel, het blijft een operatie met alles erop en eraan, dus wees gewaarschuwd.

 

Wearables in de medische sector van groot belang 

Dokter Ahmed vertelt aan TIME dat hij het interessant vindt om te zien hoe wearables ingezet kunnen worden in de medische sector. Het gebruik van video is zowel handig voor chirurgen zelf als voor het opleiden van toekomstige artsen en doctoren. Het is dan ook niet de eerste keer dat Ahmed een operatie heeft gefilmd. Aan het begin van dit jaar gebruikte hij een speciale 360-graden camera-rig waarmee hij live een operatie in 4K en VR kon streamen waarbij hij een tumor van een patiënt verwijderde.       
Laten we hopen dat dokter Ahmed om toestemming heeft gevraagd aan zijn patiënten!

afbeelding van Fabienne Keijzer

Fabienne Keijzer | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fabienne