Chinese Speed Booster-cloon op komst?

Julian 2347 1
Metabones introduceerde onlangs de Speed booster. Een bijzondere adapter voor Sony NEX- en Fujifilm X-camera's. De Speed Booster maakt je objectieven lichtsterker en vergroot de beeldhoek. Volgens geruchten komt het Chinese Mitakon met een vergelijkbare adapter.

De Speed Booster van Metabones bracht nogal wat te weeg. De adapter tovert je aps-c-camera als het ware om in een fullframe-model. Momenteel zijn er varianten voor Sony NEX en de csc's van Fujifilm verkrijgbaar.

Schroef een fullframe-objectief op de Speed Booster en je krijgt er een extra stop lichtsterkte bij. Bovendien wordt de beeldhoek met 0,71x vergroot, waardoor de cropfactor van een aps-c-sensor grotendeels tenietgedaan wordt. Het klinkt te mooi om waar te zijn, maar zien is geloven: diverse testen laten zien dat het weldegelijk werkt.

De Metabones Speed Booster kost 599 dollar als je kiest voor de EOS - NEX-versie, met behoud van elektronische functies zoals autofocus en beeldstabilisatie. De 'domme' varianten, zonder elektronica, kosten 399 dollar.

Mitakon

Volgens SonyAlphaRumors komt het Chinese Mitakon met een goedkopere variant van de Speed Booster, die volgens hetzelfde principe werkt. Deze zou in juli verschijnen en een prijskaartje krijgen waar ongeveer de helft van het bedrag dat je voor een Metabones-adapter neerlegt op staat.

Of het daadwerkelijk zover komt is nog afwachten. Dan moeten we nog zien of Mitakon de kwaliteit van de Metabones-adapter kan evenaren. Ook is het de vraag of Mitakon zomaar met een vergelijkbare adapter mag komen, of dat het bedrijf zich daarmee in de nesten werkt vanwege het schenden van patenten.

Metabones heeft een patentaanvraag ingediend voor de Speed Booster, de status daarvan is 'patent pending', het patent is dus nog niet toegekend.

De naam Mitakon kwamen we eerder tegen toen we schreven over deze mysterieuze 35mm f/0.925 voor compacte systeemcamera's.

Metabones Speed Booster voor mft

Momenteel zijn de Metabones Speed Boosters voor Sony NEX en Fujifilm X-camera's te koop in diverse uitvoeringen. In april verschijnt er ook een variant voor micro four thirds-camera's. Met welke vattingen en voor welke prijs is nog niet bekend.

De Speed Booster voor mft zal dezelfde vergroting van 0,71x krijgen. De cropfactor van 2x wordt daarmee niet helemaal weggewerkt, mft-camera's zullen zich met de adapter vergelijkbaar gaan gedragen als aps-c-camera's.

Metabones SpeedBooster

afbeelding van Anonymous

Tja Metabones is te laat voor de patent aanvraag moet je doen voordat je het produceert heb ik altijd geleerd,nu zullen ze het moeten doen met copyright als het daadwerkelijk op het product lijkt.
Een voordeel voor de fotograaf en filmer,twee dezelfde producten die tegen elkaar gaan prijsvechten.