China steelt productidee van Israëlische ondernemer

China steelt productidee van Israëlische StikBox ontwerper

Fabienne Keijzer 2080 0
De makers van StikBox, een smartphone case en selfiestick in één, hadden afgelopen jaar een succesvolle Kickstarter-campagne. Maar nog voordat de case daadwerkelijk in de verkoop ging had een Chinese fabrikant al een perfecte kopie van het hoesje op de markt gebracht.

StikBox: selfiestick-case 

De Israëlische ondernemer Yekutiel Sherman heeft het in eerste instantie goed aangepakt. Hij heeft een leuk en nuttig product bedacht, prototypes gemaakt en heeft geld ingezameld van familieleden om zijn Kickstarter-campagne op te zetten. Een hele succesvolle crowdfunding, want hij heeft zo’n 40 duizend dollar op weten te halen met zijn StikBox

selfiestick-case china

China 

Maar waar hij geen rekening mee heeft gehouden was dat China enorm goed is in het namaken van producten. Slechts een week nadat zijn crowdfunding-campagne van start was gegaan, dook er op de Chinese website AliExpress een identiek model op. Zelfs de naam is hetzelfde.   

stikbox china

Crowdfunding terugbetalen 

Sherman zou zijn uiteindelijke product verkopen voor 47 dollar per stuk. De Chinese namaak-producten kosten slechts een flard van die prijs. Al snel kwamen de mensen die geld hadden gedoneerd hierachter en eisten het bedrag terug. De reacties die hij kreeg waren niet mild. Velen voelden zich opgelicht. Sherman gokt dat hij minstens honderdduizend dollar potentiele winst heeft verloren door de Chinese copycats. Als je dus ooit een goed productidee hebt, wees je ervan bewust dat er altijd copycats op de loer liggen. 

Lees ook: Selfies gemaakt op Mars

afbeelding van Fabienne Keijzer

Fabienne Keijzer | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fabienne