China honderd jaar geleden en nu

China honderd jaar geleden en nu

PieterMolenaar 1121 0
Fotograaf Dheera Venkatraman laat in foto's zien in welke mate het landschap en de steden van China de afgelopen honderd jaar veranderd zijn. Hij maakte hierbij gebruik van historische foto's van het land en stemde zijn eigen foto's hierop af wat betreft kijkhoek en contrastgebruik.

Venkatraman noemt zijn fotoserie 'Time Traveling in China'. De fotograaf maakte voor deze fotoserie gebruik van historische foto's van China die hij vond in boeken en op internet, en probeerde de foto's opnieuw te nemen met zoveel mogelijk dezelfde compositie. Dat bleek soms lastig omdat voor sommige composities hedendaagse bouwwerken in de weg zaten. Venkatraman wil men zijn fotoserie laten zien hoezeer China in de afgelopen honderd jaar veranderd is. Grappig is trouwens een van zijn eigen foto's waarbij een zogeheten 'velicipede' met groot voorwiel voorbij komt zeilen.

Ruben Terlou

Ook Ruben Terlou, bekend van de documentaire 'Langs de oevers van de Yangtze' voor de VPRO, kan meepraten over de snelheid waarmee China veranderd is en nog steeds verandert. Terlou maakte tijdens de opnames ook foto's die als tussenshots gebruikt werden bij de documentaire. Terlou kon het verschil goed zien tussen het China van nu en dat van 12 jaar geleden, toen hij er zich als 19-jarige jongeman wilde vestigen als fotograaf. In het volgende nummer van DIGIFOTO Pro, editie 2.2016, kan je een uitgebreid interview lezen met Ruben Terlou.

© Dheera Venkatraman

© Dheera Venkatraman

© Dheera Venkatraman

© Dheera Venkatraman