Charlotte Dumas - Expositie en documentaire

Julian 1713 0
Charlotte Dumas werd bekend door haar indringende dierenportretten. Walter Stokman maakte een documentaire over de Nederlandse fotografe. Foam toont het eerste grote overzicht van haar werk in de tentoonstelling Paradis.

Dumas maakt intieme, verstilde portretten van dieren. De relatie tussen mens en dier is altijd op indirecte manier aanwezig in haar werk. Dumas kiest voor dieren die dicht bij ons staan en voor ons een belangrijke rol vertegenwoordigen.

Tijdens haar deelname aan de Rijksakademie maakte ze haar eerste serie dierportretten van vijf politiehonden, die voortkwam uit de interesse in het vastleggen van gecontroleerde agressie. In de jaren daarna volgden series waarin o.a. politiepaarden (Four Horses) legerpaarden (Day is Done), wolven (Reverie), en recentelijk straathonden (Heart Shaped Hole) centraal staan.

Tentoonstelling

Voor het eerst toont Dumas een selectie uit de verschillende series dierenportretten die ze in de laatste jaren gemaakt heeft in één tentoonstelling. Hierdoor ontstaan nieuwe relaties tussen de portretten van onder andere paarden, wolven en tijgers en wordt een verwantschap zichtbaar tussen de verschillende onderwerpen onderling. Ook zal Dumas een selectie polaroids laten zien, die zij sinds het begin aan de zijlijn heeft gemaakt en het tastbare bewijs zijn van haar reizen in navolging van haar onderwerp.


Untitled (Vincennes 1), 2006 © Charlotte Dumas


Untitled (Reward), 2009 © Charlotte Dumas

Documentaire

Documentaire van Walter Stokman over de Nederlandse fotografe Charlotte Dumas. Dumas woont en werkt in New York. Stokman volgt haar als ze een circus volgt door de Amerikaanse staat Michigan. De rol die dieren in het context van het circusvermaak moeten aannemen intrigeert haar. De documentaire toont een verslag van de tocht door de ogen van Dumas. Op 16 september werd de film uitgezonden in Het Uur van de Wolf. De uitzending is te bekijken via uitzendinggemist.