C&GS: Google Maps/Earth van zeventig jaar geleden

C&GS: Google Maps/Earth van zeventig jaar geleden

Jasper van Bladel 739 0
Als je dacht dat we de aarde pas sinds Google Maps/Earth van bovenaf bekijken, heb je het mis. We kwamen deze foto tegen in het boek ‘U.S. Camera 1949’.

New York, gezien vanaf ruim een kilometer hoogte. En dat al in 1938. Goed te zien is het bekende rechthoekige stratenpatroon van de stad. En natuurlijk de diverse wolkenkrabbers, die er toen ook al stonden. Central Park valt net buiten beeld in de rechterbovenhoek.

En even voor de duidelijkheid. Wat daar rechtsonder in het water ligt is geen schip, maar een eiland. Roosevelt Island. Het mag duidelijk zijn dat deze foto vanaf erg grote hoogte gemaakt is.

Deze bijzondere foto is niet zomaar voor de lol genomen. Maker is het Amerikaanse ministerie van Economische Zaken, specifieker de Coast & Geodetic Survey. Een onderzoeksteam en –programma in het leven geroepen om delen van het land vanuit de lucht vast te leggen. Van die foto’s werden vervolgens kaarten gemaakt.

Vliegtuig

Het maken van die foto’s gebeurde vanuit een vliegtuig, satellieten waren er in die tijd natuurlijk nog niet. Die vliegtuigen waren uitgerust met de voor die tijd meest geavanceerde techniek. Dus geen gewone camera, daarmee zou dit resultaat onmogelijk zijn. De gebruikte camera was er een met negen lenzen.

Eén grote lens naar beneden gericht en acht anderen om die centrale lens heen. Die acht lenzen waren gemonteerd in een hoek van 38 graden. Door een complex proces werden de beelden van die negen lenzen samen uiteindelijk één grote foto. Toentertijd, nu nog trouwens, een opmerkelijke prestatie.

Voorloper

De foto’s waren dan wel niet vanuit een satelliet gemaakt, toch kun je ze zien als een soort voorloper op Google Maps/Earth.

afbeelding van Jasper van Bladel

Jasper van Bladel | Redacteur

Fotograaf en journalist

www.jaspervanbladel.nl

Bekijk alle artikelen van Jasper