CFast – Opvolger voor CompactFlash geheugen in zicht

Julian 442 0
De CompactFlash Association presenteert binnenkort de specificaties van een nieuwe geheugenstandaard: CFast, met snelheden tot 375MB per seconde.

De snelste CompactFlash geheugenkaarten kunnen momenteel zo’n 45MB per seconde wegschrijven. Ook wel aangeduid met ‘300x’ (1x staat gelijk aan 150kB/s). De nieuwe CFast standaard, gebruik makend van de SATA interface maakt snelheden tot 375MB per seconde mogelijk.

Standaard
In 2007 begon de CompactFlash Association met het werken aan de CFast standaard en is nu in de laatste fase terecht gekomen. In april of mei zouden de definitieve specificaties bekend moeten zijn. Op de PMA-fotobeurs in Las Vegas van afgelopen maand was al een prototype te zien.

Toekomst
In de praktijk zijn dergelijke snelheden op huidige camera’s overbodig. Maar het biedt perspectief voor de ontwikkeling van nog snellere spiegelreflexcamera’s. Met dergelijk snelle geheugenkaarten hoeft de camerabouwer zich niet meer druk te maken om een intern buffergeheugen.

Nadelen
Nadeel van de nieuwe CFast standaard is dat deze niet backwards compatbile is met CompactFlash geheugenkaarten. Het ontwerp is fysiek aangepast, CFast kaarten passen enkel in een speciaal daarvoor ontworpen geheugenslot.

Volgens Lexar
Volgens John Santoro van geheugenkaartenfabrikant Lexar zal de nieuwe standaard binnen 18 tot 24 maanden te zien zijn in high-end spiegelreflexen. Volgens hem hebben de camerabouwers de nieuwe standaard al in de planning staan, en zullen ze beginnen met produceren van prototypes zodra de specificaties definitief bekend zijn.

Verwachtingen
De camerafabrikanten zelf doen voorlopig geen harde uitspraken. Desondanks zegt de CompactFlash Association dat Canon en Nikon meewerken aan de standaard en dat binnen een jaar camera’s met CFast ondersteuning te verwachten zijn.

Logische ontwikkeling
De stap naar CFast met SATA interface lijkt een logische vooruitgang. CompactFlash geheugen komt aardig overeen met conventionele harde schijven. Het huidige CF geheugen maakt gebruik van de IDE / PATA interface en sinds kort ook UDMA. Deze standaarden werden ook jarenlang gebruikt voor harde schijven. In 2001 is de SATA interface geïntroduceerd, deze vind je tegenwoordig vrijwel in alle computers terug.