Censuur op Parijse tentoonstelling Larry Clark (18+)

Redactie 1411 0
“Voorkomen dat jonge mensen komen en zichzelf herkennen is belachelijk”, was de eerste reactie van fotograaf Larry Clark toen hij hoorde dat Parijs zijn tentoonstelling enkel openstelt voor volwassenen. Minderjarigen zijn niet welkom.

In het Musée d'Art Moderne de la Ville de Paris is vorige week het eerste retrospectief van Larry Clark in Europa geopend. Het stadsbestuur staat nu echter in het middelpunt van de mediabelangstelling, omdat ze hebben besloten de expositie alleen toegankelijk te maken voor volwassenen. Volgens de burgemeester van Parijs, Bertrand Delanoë, kan er gediscussieerd worden over of de afbeeldingen wel geschikt zijn voor minderjarigen. Hij voegt daar alleen aan toe dat de Franse wet het verbiedt en zelfs strafbaar stelt om geweldadige of pornografische afbeeldingen van minderjaren tentoon te stellen.
   

Sans titre, (42nd Street), 1980, (Luhring Augustine, New York and Simon Lee Gallery, London)

Libération

“Het is onze taak als publieke autoriteit om te voorkomen dat de expositie volledig in de ban wordt gedaan of dat er een zaak aangespannen wordt tegen het museum en haar curatoren”, aldus Delanoë in een verklaring. De Franse krant Le Monde bracht het besluit vorige maand al aan het licht. Uit woede en ontsteltenis publiceerde een andere krant –  Libération – een dag voor de opening één van de 'schokkende' foto's op hun cover. Ook verschillende mensenrechtenorganisaties trekken het verbod in twijfel en hebben de stad gevraagd terughoudend te zijn.

Clark

Clark heeft ondertussen in verschillende interviews met Franse kranten laten weten het een belachelijk besluit te vinden. “Deze censuur is een aanval van volwassenen tegen tieners. Het is hun manier om ze te vertellen: go terug naar je kamer en kijk maar online naar die troep! We willen jullie niet in een museum waar kunst hangt dat over jullie gaat en laat zien wat jullie doen.”

In 1995 regisseerde Clark de dramafilm Kids, over seksueel actieve tieners in het New York van de jaren negentig. Ook daar stonden sex, drank en drugs voor Clark centraal:

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie