Censuur in Venezolaanse kranten door mortuariumfoto

Redactie 659 0
In twee nationale kranten van Venezuela zijn de komende maand geen 'geweldadige, bloedige of groteske' foto's te zien, zo heeft de regering besloten. Lastig, als je bedenkt dat het Zuid-Amerikaanse land geteisterd wordt door toenemend geweld.

De reden is een publicatie op de voorpagina van El Nacional van een foto uit een mortuarium. Op de onsmakelijke foto zijn verschillende doodgeschoten jongemannen te zien, opeen­gestapeld op tafels en de vloer van een mortuarium in de Venezolaanse hoofdstad Caracas. Miguel Henrique Otero, hoofdredacteur van El Nacional, heeft naar eigen zeggen een goede reden om de foto te publiceren: “De publicatie was bedoeld om de mensen te choqueren, zodat ze op een of andere manier op de situatie  in het land zouden reageren, aangezien de regering niets doet”, zei hij tegen CNN. 

Protest

Uiteraard reageerde de regering onder leiding van Hugo Chaves furieus, de krant is immers vaker kritisch op de president. Hij noemde de foto “pornografische journalistiek”, waarna een onderzoek gestart werd. Een speciaal hof voor de bescherming van kinderen en jongeren besloot dat er geen foto's die "het moreel en de psychologische staat van de kinderen bedreigen, of de foto's nu van misdaden zijn of niet” gepubliceerd mogen worden. Nadat ook Tal Cual, een andere anti-Chavez krant, de vorig jaar december genomen foto publiceerde uit solidariteit, greep de regering de uitspraak aan om soortgelijke foto's voor alle gedrukte media een maand lang in de ban te doen en op die manier af te rekenen met “onverantwoordelijke journalistiek”.

Censuur

Na internationale druk heeft Chavez deze laatste beslissing teruggedraaid en geldt de restrictie alleen nog voor El Nacional en Tal Cual. Niet geheel verwonderlijk beschuldigt El Nacional de overheid van censuur en deinde er ook niet voor terug dit te publiceren. Op de plek waar normaliter foto's staan, plaatste de krant twee witte rechthoeken met daarin in het rood het woord “censurado”. Beide getroffenen twijfelen aan de motieven van de regering, die meer te maken zouden hebben met de aankomende parlementaire verkiezingen dan om kinderen te beschermen. Op deze manier wordt de pers namelijk aan banden gelegd om zo te voorkomen dat er teveel aandacht besteedt wordt aan het toenemende geweld.


afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie