Categoriewinnaar World Press Photo omgekomen in Syrië

charlottelipic 2695 0
Een granaataanval op een perscentrum in Syrië heeft twee westerse journalisten het leven gekost. Naast de Amerikaanse Marie Colvin, schrijver voor The Times, is ook Remi Ochlik gedood. Deze Franse fotograaf won dit jaar de eerste prijs in de categorie General News bij de World Press Photo.

Het gebouw in Homs waarin de journalisten zich op het moment van de aanval bevonden, is opgezet door activisten van de oppositie. Drie collega's van Ochlik en Colvin raakten gewond.

Rémi Ochlik, een conflictjournalist

Rémi Ochlik (1983) is gevaar nooit uit de weg gegaan voor een nieuwsfoto. In 2005 richtte hij het persbureau IP3 PRESS op, met als doel het vastleggen van conflicten over de hele wereld. Hij fotografeerde de oorlog in Congo in 2008 en de cholera-epidemie en presidentiële verkiezingen in Haïti (2010). Afgelopen jaar hield hij zich bezig met de revoluties in Tunesië, Egypte en Libië.

In Libië maakte hij het winnende beeld voor de afgelopen World Press Photo-wedstrijd. Hierop is een lid van de oppositie te zien die uitrust onder de vlag van de rebellen. Op de achtergrond is de stad Ras Lanouf te zien, veranderd in een slagveld.


Battle for Libya 11 March 2011, Foto © Rémi Ochlik