Casio Exilim EX-Z1080 - een tweede blik

Julian 621 0
In DIGIFOTOPro Magazine 2/2007 is al een beknopte bespreking te vinden van deze camera. Ook redacteur Julian Huijbregts kreeg de EX-Z1080 in handen en maakte speciaal voor de website van DIGIFOTOPro een uitgebreide review.

Met 10 megapixels, beeldstabilisatie en ISO 6400 biedt de Casio EX-Z1080 een volwaardige featureset in een compacte behuizing. Het eerste wat opvalt aan de camera is het 2,6-inch breedbeeld LCD-scherm. Casio wijkt hiermee af van het traditionele 4:3-formaat. De beeldsensor heeft wel een 4:3 verhouding, maar je kan ook voor 3:2 of 16:9-breedbeeld uitsneden kiezen. Je maakt dan niet meer gebruik van de volledige sensorgrote, al is dat met 10 megapixels geen probleem. In de 16:9 stand blijven nog 7,5 megapixels over, wat eigenlijk in alle gevallen ruim voldoende is.

Aan de buitenkant van de camera zijn nauwelijks knoppen te ontdekken. Dat uit zich ook meteen in een nadeel: de handmatige instelmogelijkheden zijn beperkt. Basis instellingen voor sluitertijd en diafragma ontbreken. In plaats daarvan  heb je keuze uit 41 voorgeprogrammeerde instellingen, die met de 'Best Shot' knop te benaderen zijn.

Deze 'Best Shot' opties variëren van de bekende 'landschap' en 'portret' instellingen tot een modus om visite kaartjes te digitaliseren, een instelling om foto's voor veilingsites te maken of tekst te koperen. Hiermee lijkt de toon gezet, de Casio EX-Z1080 is eenvoudig te gebruiken door beginners. Maar moeten we hem daarom afschrijven voor gevorderde gebruikers?

Gebruik
In de praktijk blijken de Best Shot opties -hoe belachelijk ze soms klinken- toch best fijn te werken. Een visitekaartje schuin van bovenaf gefotografeerd, wordt automatisch herkend, rechtgezet en uitgesneden. Tijdens het fotograferen van meer gebruikelijke voorwerpen in de automatische stand ontberen gelukkig niet alle instelmogelijkheden. De ISO waarde, witbalans en belichtingscompensatie zijn met de hand in te stellen. Je kan in het menu er voor kiezen om een van deze functies aan de links/rechts navigatie knoppen toe te wijzen. Iets wat in de praktijk handig werkt.

Als je wat dieper de menustructuur in duikt, blijkt dat de Casio meer geavanceerde instellingen te bieden heeft. Zo kun je het contrast en de scherpte van de JPEG bestanden instellen en het dynamisch bereik vergroten. Hierdoor kun je ook bij extreme contrasten toch nog redelijk goed belichte foto's maken. Je kan het vergelijken met een soort HDR effect (zie DIGIFOTOPro magazine 2/2007) wat de camera zelf toepast.

Klik op de foto's voor een grotere versie
Dynamisch bereik 0 (standaard)


Dynamisch bereik +2

Hierbij moet wel vermeld worden dat dit een softwarematige oplossing is. In feite worden de donkere delen in de foto opgehelderd. Dat levert wat meer beeldruis op in schaduwpartijen. Desondanks is het een handige functie die je tijd in nabewerking kan besparen.

Casio geeft je de mogelijkheid om in de camera simpele bewerkingen uit te voeren. Het gaat hierbij om instellingen als helderheid, vervorming, kleurcorrectie en dynamisch bereik. Handig is dat de camera deze bewerkingen toepast op een kopie van het originele bestand.