Carla Kogelman wint SO 2013

Carla Kogelman wint SO 2013

Julian 6945 0
De eerste editie van 'Selection Of' is gewonnen door Carla Kogelman. De wedstrijd is de opvolger van de PANL Awards en moet een selectie van de beste Nederlandse fotografie vertegenwoordigen. Carla Kogelman wist de vijf kernjuryleden te overtuigen met haar zwart-witfoto's.

De vijfkoppige kernjury heeft uit de 26 genomineerden drie winnaars gekozen. De prijzen zijn als volgt verdeeld:

Carla Kogelman - Goud

Carla Kogelman
Foto © Carla Kogelman - bekijk de hele serie hier.

Volgens de organisatie wist de serie zwart-witfoto's van Carla Kogelman alle vijf de kernjuryleden meteen te overtuigen: 'Volgens één jurylid gaat de serie zelfs recht door je hart. Er zit veel emotie in de beelden. De manier van vertellen van deze foto's heeft een duidelijke relatie tot Ed van der Elsken: de serie vertelt over Het Leven. Maar de onderwerpen zijn hedendaags. Het is knap om die zo poëtisch te fotograferen. De compositie van de beelden zijn prachtig. Maar nog belangrijker: als geheel is de serie waanzinnig; op een tijdloze manier. En dát is uiteindelijk ook 2013.'

Mike Harris - Zilver

De tweede prijs gaat naar Mike Harris. De jury: 'Het openingsshot is 'krankzinnig', de fotograaf heeft mensen in hun eigen omgeving gefotografeerd, maar het niet mooier gemaakt dan het is. Daardoor zijn de geportretteerden heel goed getroffen. De serie is eigenwijs in kadrering, kleur en compositie. Als je de beelden naast elkaar ziet, dan levert dat óók een mooi en spannend beeld op. De foto's versterken elkaar dus als serie.'

Mike Harris
Foto © Mike Harris - Bekijk de hele serie hier.

Jouk Oosterhof - Brons

Het werk van Jouk Oosterhof is goed voor de derde prijs. Haar inzending bestaat uit 'briljant werk', volgens de jury. Er is wel te zien dat foto's uit verschillende series komen, maar het is duidelijk dat ze door één fotograaf zijn gemaakt. 'Het zijn spannende foto's én er zit ritme in de serie', aldus het juryrapport.

Foto: Jouk Oosterhof
Foto © Jouk Oosterhof - Bekijk de hele serie hier.

Carla Kogelman mag als winnaar een half jaar gebruikmaken van apparatuur uit het assortiment van Transcontinenta. Denk aan Leica, Broncolor, Hasselblad en Carl Zeiss. Het werk van alle winnaars en genomineerden wordt gebundeld in een boek. Het complete overzicht kun je bekijken op de website van SO 2013.