Carl Zeiss viert 120 jaar objectieven

Julian 1097 0
Deze maand is het 120 jaar geleden dat Carl Zeiss haar eerste objectief op de markt bracht. Het bedrijf begon in 1846 met het maken van microscopen en maakte in 1890 de overstap naar objectieven.

Op haar website blikt de fabrikant terug op de successen van de afgelopen 120 jaar. In 1969 werd de maanlanding vastgelegd met Carl Zeiss-objectieven. Ook maakte de fabrikant naam  in Hollywood, Oscar-winnende films zoals Barry Lyndon, The Lord of the Rings en Slumdog Millionaire zijn gemaakt met glaswerk van de Duitse objectievenmakers.

Een speciaal hoogtepunt is het legendarische 50mm f/0.7 objectief, dat werd gebruikt door Stanley Kubrick in zijn film Barry Lyndon.

In 1943 bedacht Carl Zeiss een methode om lenskwaliteit te meten. Deze zogenaamde MTF curven worden tegenwoordig door veel objectievenfabrikanten gebruikt om de kwaliteit van een objectief te controleren en aan te geven.

Fragment uit Barry Lyndon, een film waarvoor Stanley Kubrick een  Carl Zeiss 50mm f/0.7 objectief gebruikte, om scènes bij kaarslicht te kunnen schieten (vanaf 2:00).