Carl Zeiss over de 'best fast 50mm ever'

Julian 4508 6
Carl Zeiss werkt aan de Distagon T* 1,4/55. De flinke brok glas moet het ultieme standaardobjectief worden. In een video vertelt Dr. Hubert Nasse, Staff Cientist van Carl Zeiss, over de prestaties van het objectief.

Een hoogtepunt in zijn professionele carriere, zo noemt Dr. Hubert Nasse de Distagon T* 1,4/55. Het objectief moet voor verbluffende beeldkwaliteit zorgen op moderne fullframecamera's met veel megapixels.

Het ontwikkelen van het objectief ging relatief vlot, aldus Nasse. Gezien Carl Zeiss al flink wat ervaring heeft als het gaat om zeer hoogwaardige objectieven voor de filmindustrie, kostte het proces van begin tot prototype 'slechts' een jaar tijd.

Voordat begonnen werd met het ontwerpen van de lichtsterke standaardlens werd eerst goed gekeken naar de concurrentie. Zowel in het lab als in het veld. Volgens Hubert Nasse leveren 'conventionele' 50mm f/1.4-objectieven bij grote diafragma's laag contrast, chromatische aberraties en vertekeningen op. Met name in de hoeken van het beeld.

Met de Distagon T* 1,4/55 moet dat allemaal tot het verleden behoren. De beeldkwaliteit op f/1.4 moet subliem zijn. Om dat te bewerkstelligen zijn twaalf lenselementen gebruikt, dat is dan ook de reden dat het objectief zo groot is.

Distagon T*

Volgens Nasse kunnen veel mensen hun ogen niet geloven als ze de resultaten zien en denken ze dat de foto's zijn geschoten met een afgestopt diafragma van f/4. De Distagon T*1,4/55 moet alle lichtsterke 50mm's wegvagen, Carl Zeiss belooft middenformaatkwaliteit op je kleinbeeldcamera.

Het objectief komt naar verwachting in de herfst van 2013 op de markt in ZE-uitvoering voor Canon en als ZF.2-variant voor Nikon-camera's. Het prijskaartje zal zo'n 3000 euro bedragen. Begin maar vast met sparen!

Het blijft overigens niet bij deze Distagon T* 1,4/55. Carl Zeiss werkt aan drie primes in deze ultieme serie. Welke brandpunten er nog meer op de planning staan is nog niet bekend.

afbeelding van Reggie Goole

Heeft het objectief ook een AF functie voor dar geld?

afbeelding van maartendeboer

Haha, zou je wel verwachten voor dat geld he? Maar nee, Zeiss lenzen hebben geen autofocus en daar zal deze geen uitzondering op zijn denk ik. Wel krijg je er een super stevige lens voor met een hele precieze soepele focus ring!

afbeelding van Julian

Deze Distagon T* 1,4/55 heeft inderdaad geen autofocus. Carl Zeiss werkt wel aan drie objectieven voor Sony NEX, mét autofocus (mogelijk samen met Sony).

afbeelding van Henri

De Carl Zeiss Planar T* 50mm F/1.4 ZA SSM voor Sony heeft wél AF. En dat belooft ook een kanjer te zijn.
Dus erg vreemd dat Zeiss dit nieuwe objectief niet met AF uitbrengt.
Ik weet zeker dat er dan véél meer interesse (en verkoop!) zou zijn.
Ik heb de Canon EF 1,4/50; Die is zeker niet slecht, maar het is ook geen superobjectief.........
Dit nieuwe Zeiss objectief spreekt mij wel aan, maar zonder AF, zeker voor de genoemde prijs, echt geen optie.

afbeelding van SjonnieK

Carl Zeiss zal niet snel autofocus objectieven uitbrengen voor andere merken dan Sony. Manual focus is namelijk het visite kaartje van CZ. De mensen die dit soort objectieven gebruiken, hebben doorgaans geen haast met scherpstellen. Al moet ik zeggen dat ik met de D700 + 85mm f/1.4 zeiss ook best mee op straat kan fotograferen. Ik schiet dan doorgaans op f/1.4-2.8

afbeelding van maartendeboer

Als er één bedrijf is dat het kan dan is het Carl Zeiss wel, belachelijk goeie resultaten komen er uit die lens! Nou gebruik ik alleen 50mm (55mm) niet zo graag, hopelijk maken ze dus ook aan een 85mm en een 35mm of 28mm, dat zou helemaal te gek zijn.