Carl Zeiss-objectieven voor E- en X-vatting heten 'Touit'

jesse kraal 2090 0
Bij Carl Zeiss is het traditie om de naamgeving van het objectief te baseren op het optisch ontwerp dat is gebruikt. Namen als Planar, Distagon en Sonnar duiden op het gebruikte lenzenstelsel. Voor de nieuwe objectieven met E- en X-vatting maakt Carl Zeiss echter een uitzondering.

Objectieven uit deze serie worden niet langer aangeduid naar de optische constructie maar krijgen de familienaam Touit mee. Deze naam ontlenen de objectieven aan een papegaaiensoort die vooral voorkomt in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied. Volgens Carl Zeiss een klein en wendbaar vogeltje, terwijl vogels in het algemeen goed bij objectieven passen omdat ze vaak een bijzonder goed zicht hebben en de wereld bekijken vanuit een bijzonder perspectief.

Touit

Rondom het frontelement kun je overigens nog steeds lezen wat voor een 'soort' objectief het is. In het geval van de Touit 2.8/12 gaat het om een Distagon, de 1.8/32 is een Planar-ontwerp. Ook de bekende T*-coating is op de verschillende elementen aangebracht, maar ook die aanduiding vinden we alleen terug op de ring rondom het frontelement en niet in de eigenlijke naam van het objectief.

Touit
Het betreffende papegaaitje. Foto: Dario Sanchez (Wikimedia Commons)

Breken met traditie: autofocus

Overigens worden er wel meer tradities verbroken dan alleen de naamgeving, want zoals op de Photokina in 2012 al bleek zijn de objectieven voorzien van autofocus. In eerste instatie komen een 12mm en 32mm beschikbaar, later zal een 50mm Makro-objectief volgen. De huidige Sonnar T* E 1.8/24 ZA zal zeer waarschijnlijk niet worden toegevoegd aan de Touit-lijn, omdat dit objectief naar verluid contractueel alleen met Sony-vatting mag worden verkocht.

Prijs en beschikbaarheid

Importeur Transcontinenta weet ons te melden dat de Touit 2.8/12 een adviesprijs meekrijgt van 1119,99 euro, de 1.8/32 is iets voordeliger met 819,99 euro. De objectieven worden in juni verwacht.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse