Carl de Keyzer – Congo (belge)

Julian 1240 0
Carl De Keyzer, Belgische topfotograaf en lid van het gerenommeerde agentschap Magnum, realiseerde de voorbije maanden een reeks opnamen die een indringend beeld schetsen van de Belgische restanten in het moderne Congo.

Hij volgde de route van toeristische trekpleisters uit de koloniale periode zoals beschreven in een oude reisgids. Althans dat heeft hij geprobeerd. Vaak waren er geen degelijke wegen meer en bepaalde gebieden waren totaal onbereikbaar. Om dit project te realiseren heeft De Keyzer verschillende barrières moeten overwinnen: de natuur, de administratie, de mensen, de corruptie en vooral ook zichzelf.

Congo (belge) is een unieke fotoreeks met historische betekenis, die confronterend is omdat ze zowel vragen oproept bij de manier waarop België deze kolonisatie architecturaal en urbanistisch heeft ingevuld, als bij de oorzaken van de huidige staat van chaos en verval. Het is het eerste allesomvattende fotografische project dat over Congo gemaakt is.
 
Carl De Keyzer maakt sinds 1994 deel uit van het gerenommeerde fotoagentschap Magnum. Hij maakte naam met zijn reportages en grootschalige projecten zoals Zona, over de kampen in Siberië en Trinity over de macht. 

Bij de tentoonstelling verschijnt een gelijknamig boek, uitgegeven bij uitgeverij Lannoo.

Foto © Carl de Keyzer / Magnum Photos, Congo (belge) 1


Foto © Carl de Keyzer / Magnum Photos, Congo (belge) 9

Foto © Carl de Keyzer / Magnum Photos, Congo (belge) 13