Capture One kan overweg met Fujifilm X-Trans-bestanden

jesse kraal 1766 0
Phase One heeft een update uitgebracht van Capture One met als belangrijkste wapenfeit ondersteuning van Fujifilms bijzondere X-Trans-sensoren. Deze hebben een andere rangschikking van de kleurlenzen voor de pixels. Capture One lijkt echter behoorlijk goed overweg te kunnen met de afwijkende raw-bestanden.

Fujifilm heeft met de X-Trans-sensor een revolutionair ontwerp in huis. Deze sensor maakt namelijk niet gebruik van een Bayer-patroon voor de verdeling van de kleurlensjes, maar heeft een afwijkend patroon dat een lowpass-filter overbodig maakt. Naar verluid is de fabrikant twee jaar bezig geweest om een goed algoritme te schrijven om de informatie van de sensor te vertalen naar een toonbaar plaatje.

Daar zit hem dan ook direct het probleem met deze sensor, externe partijen blijken moeite te hebben hun software aan te passen voor deze bijzondere sensor. Gigant Adobe was vooralsnog de enige met een raw-converter die overweg kan met de bestanden van de Fujifilm-camera's, maar de resultaten zijn niet bepaald overtuigend. Met name de detailscherpte is beperkt, vooral als je deze vergelijkt met de jpg's die de camera zelf produceert.

Bezitters van camera's als de X-Pro1 en de X-E1 zullen de ondersteuning van hun raw-bestanden door Capture One 7.02 dan ook toejuichen. Vooral omdat de eerste resultaten beter lijken dan de omzettingen van Adobe. We hebben de probeerversie van Capture One 7.02 losgelaten op een testfoto die we eerder maakten met de Fujifilm X-Pro1 en hebben hetzelfde gedaan met Lightroom 4. Bij beide programma's hebben we gekozen voor de standaardinstellingen. Ga je bewerken, dan kunnen de resultaten dus verschillen. Momenteel is de betreffende versie van Capture One nog in de beta-fase, de resultaten zijn nog niet definitief maar in ieder geval veelbelovend.

Fujifilm X-Pro1
We hebben een testfoto gemaakt met de Fujifilm X-Pro1 zowel met Lightroom 4 als met Capture One omgezet. De detailscherpte lijkt bij Capture One veel beter voor elkaar.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse