‘Capa's vallende soldaat toch in scene gezet’

Julian 1991 0
Nieuw onderzoek wijst uit dat Robert Capa’s ‘vallende soldaat’ toch in scene is gezet. De foto zou ver van de frontlinies zijn gemaakt, een Spaanse krant claimt hiervoor het bewijsmateriaal te hebben.

Of de wereldberoemde foto in scene is gezet, of dat Capa in 1936 écht een stervende soldaat fotografeerde is al decennia een punt van discussie. Eind 2008 claimden onderzoekers het mysterie opgelost te hebben: de vallende soldaat werd écht neergeschoten, maar het gebeurde tijdens het naspelen van gebeurtenissen aan de frontlijn.


Foto: Robert Capa © Cornell Capa, courtesy ICP New York/Barbican Art Gallery

Nieuw bewijs

De Spaanse krant El Periodico doet de discussie weer oplaaien en zegt overtuigend bewijsmateriaal te hebben. De foto zou niet gemaakt zijn in de buurt van Cerro Muriano, wat beweerd wordt. Maar in het dorp Espejo, 50 kilometer verderop, ver van de frontlinies. De krant weet dit te onderbouwen met foto’s, recent gemaakt in de heuvelachtige omgeving van Espejo. De heuvels zouden exact overeen komen met die op Capa’s foto’s. Met name twee andere, nieuwe foto’s uit dezelfde serie, zouden hiervoor het bewijs vormen. De krant baseert zich op de expositie van Capa’s foto’s die momenteel in Barcelona te zien is.

De krant concludeert dat Capa de foto maakte op een plaats waar niet werd gevochten. In Espejo werd alleen op 22 en 25 september geschoten. Drie weken nadat Capa en Gerda Taro de streek verlaten hadden. Ook zijn er voor het einde van september geen doden en gewonden vermeld. De 82-jarige Francisco Castro, een ooggetuige uit Espejo, beaamt dat.

Vallende soldaat in Nederland

Wie de roemruchte foto met eigen ogen wil zien kan vanaf 10 oktober in het Nederlands fotomuseum terecht. Tot 3 januari 2010 is de reizende expositie This Is War! Van Robert Capa en Gerda Taro daar te bezichtigen. De tentoonstelling omvat meer dan 250 foto’s, waaronder recent ontdekt werk.