Canonpatent beschrijft pixels met hdr-techniek

Redactie 542 0
Canon heeft een patent aangevraagd voor een innovatie waardoor camera’s een veel groter dynamisch bereik kunnen krijgen. Dat moet gebeuren door de belichting op pixelniveau aan te passen.

Het patent, dat op 3 december 2009 werd ingediend en op 10 juni 2010 is vrijgegeven, beschrijft een proces waarbij de belichtingstijden per ‘photosite’ op de sensor aangepast kunnen worden. Zo is een veel groter dynamisch bereik vast te leggen in een enkele foto. Overbelichte hooglichten en dichtgelopen schaduwen zouden met de techniek tot het verleden behoren. De belichting kan immers op pixelniveau aangepast worden.

Exposure map

Volgens het patent maakt de camera eerst een normale opname met ‘gewone’ belichting. Van deze opname wordt een ‘exposure map’ gemaakt, waaruit vervolgens afgeleid kan worden welke belichtingswaarden nodig zijn voor de afzonderlijke photosites. Met deze informatie wordt daarna een hdr-opname gemaakt.

Ook moet het met deze techniek mogelijk worden om zelf de belichting van bepaalde delen van de foto in te stellen, zodat je er een eigen ‘hdr-stijl’ op na kunt houden. Of de techniek daadwerkelijk toegepast gaat worden in een camera is nog niet bekend.


afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie