Canon ziet winst verdrievoudigen, dslr in trek

Julian 531 0
Canon heeft in het eerste kwartaal van 2010 ruim drie keer zoveel winst geboekt als in hetzelfde kwartaal vorig jaar. De winst is mede te danken aan de sterke vraag naar digitale spiegelreflexcamera’s.

Ten opzichte van het eerste kwartaal in 2009 werden er flink meer camera’s verkocht, blijkt uit kwartaalcijfers die Canon heeft gepubliceerd. De omzet behaald uit cameraverkopen bedroeg  290 miljard yen (ca 2.31 miljard euro), 24.9 procent meer dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar.

Spiegelreflex in trek

19 procent van de verkochte camera’s is een spiegelreflex. Dit aandeel is goed voor 62 procent van de omzet van de cameradivisie. In hetzelfde kwartaal van 2009 was dit aanzienlijk minder, met 15 procent spiegelreflexen die 43 procent van de omzet vertegenwoordigden.

Het is tweede achtereenvolgende kwartaal dat Canon een ‘jaar op jaar’ winst kan melden voor het afgelopen kwartaal. De nettowinst bedraagt ca 453 miljoen euro. De acht kwartalen daarvoor vielen telkens lager uit dan hetzelfde kwartaal een jaar eerder.

Canon heeft de winstverwachting voor het financiële jaar naar boven bijgesteld. Analisten verwachten dat de groei de komende twee jaar blijft stijgen, hoewel prijsconcurrentie in de markt voor compactcamera’s de groei in dit segment kan bemoeilijken.