'Canon werkt aan drie nieuwe TS-E-objectieven'

jesse kraal 2252 2
Momenteel heeft Canon vier tilt-shiftobjectieven in het gamma, twee ervan stammen uit 1991 en zijn wel aan vervanging toe. Behalve een nieuwe TS-E 45mm en 90mm, kunnen we volgens Northlight Images ook een vijfde TS-E-objectief verwachten. Welke blijft nog even gissen.

Nieuws over Canon TS-E-objectieven is zeldzaam. Slechts twee keer werden er objectieven aangekondigd. De eerste keer was in april 1991 toen de TS-E 45mm f/2.8, 90mm f/2.8 en 24mm f/3.5L werden gepresenteerd. Waarom alleen de 24mm het L-predikaat kreeg is niet helemaal duidelijk, want de prijsstelling van de drie objectieven was ruwweg hetzelfde.

Canon TS-E
De Canon TS-E 45mm en 90mm f/2.8 lopen al mee sinds 1991. Tijd voor opvolging dus!

Voor de tweede maal nieuws

Pas in juni 2009 is er voor de tweede keer TS-E-nieuws. De 24mm wordt vervangen door een optisch veel betere versie II, daarnaast wordt het aanbod uitgebreid met een TS-E 17mm f/4L. Behalve nieuwe optische constructies, wordt ook het tilt-shiftmechanisme herzien. Zo is de tilt voortaan onafhankelijk van de shift-richting in te stellen.

Nieuwe 45mm en 90mm

Dat de 45mm en 90mm zo'n zelfde update krijgen, ligt voor de hand. Een rode ring en een 'L' in de naam ligt eveneens in de lijn der verwachting. Ergens in 2013 krijgen we de versies II van deze objectieven te zien, volgens Northlight Images. Behalve het nieuwe tilt-shiftmechanisme, krijgen de objectieven ook een grotere beeldcirkel, wat extremere verstellingen mogelijk maakt. We verwachten dat Canon ook de minimale scherpstelafstand zal verkorten. Voor de 90mm bedraagt deze bijvoorbeeld een halve meter. Hierdoor valt de maximale vergroting lager uit dan bij Nikon's PC-E Micro 85mm f/2.8.

Canon TS-E
In 2009 kwam de Canon TS-E 17mm F/4L de gelederen versterken.

Raadselachtig derde TS-E-objectief

Dan het derde TS-E-objectief dat tegelijk met de nieuwe 45mm en 90mm gepresenteerd moet worden. Welk brandpunt deze zal krijgen is nog een groot raadsel. Waar in het huidige assortiment zit nog ruimte? Wijder dan 17mm zal welhaast onmogelijk zijn en het nut van een langer brandpunt, bijvoorbeeld 135mm, zien we ook niet direct. Welk TS-E-objectief zouden jullie nog graag zien?

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse

afbeelding van peter wijn

30

afbeelding van RobertJRB

35mm of 28mm. Of misschien is het gewoon een opvolger van de 17?

De reden dat de 45 en 90 geen L lenzen waren kwam volgens mij omdat ze beide geen UD glaselementen hadden, en de 24 versie 1 had dat wel.