Canon werkt aan 2,7x- of 2,8x-teleconverter

jesse kraal 1792 0
Naast een 1,4x- en een 2x-teleconverter, kun je in de toekomst wellicht ook een 2,7x- of 2,8x-teleconverter op je objectief schroeven. Canon werkt aan de ontwikkeling van zo'n converter, die overigens alleen zal werken bij gebruik van de meest professionele camera's en objectieven.

Twee objectieven in één, maar zonder het extra gewicht en voor een veel lagere prijs. Dat is in principe het grote voordeel van werken met een converter. Er kleven ook enkele nadelen aan. Zo zal de beeldkwaliteit van het objectief afnemen op het moment dat je er een converter op schroeft en ook de maximale lensopening zal kleiner worden.

Hoe sterker de vergrotingsfactor, hoe groter de afname in kwaliteit en lichtsterkte. Bij een 1,4x-converter heb je één stop lichtverlies, bij een 2x-converter heb je twee stops lichtverlies.

canon converter

Sterke vergroting, fors lichtverlies

Nu de optische kwaliteit van zowel tele-objectieven als van convertors de laatste jaren flink is toegenomen, maakt dat de weg vrij voor een converter met een sterkere vergrotingsfactor. Uit een patent dat verscheen op het Egami-blog is te zien dat Canon een ontwerp klaar heeft liggen voor een exemplaar met 2,7x- of 2,8x-vergroting. Het nadeel is een fors lichtverlies van drie stops. Een 400mm f/2.8, zal zich met een 2,7x- converter gedragen als een 1120mm f/8. Objectieven met een maximaal diafragma dat kleiner is dan f/2.8 zullen sowieso niet werken met autofocus.

Scherpstellen bij f/8

Dat laatste roept wel vraagtekens op, want juist bij de 1D X heeft Canon aangekondigd dat de dubbele cross-type-scherpstelpunten niet meer werken bij f/8. Tot en met de 1D Mark IV kon je bij een maximaal diafragma van f/8 tenminste nog het middelste focuspunt gebruiken. CanonRumors heeft al eerder aangekondigd dat dit wellicht met een nieuwe firmwareversie nog zal worden aangepast, dit patent maakt dat nog iets waarschijnlijker. Anders zou de nieuwe teleconverter alleen in combinatie met de Canon EF 200mm f/2L IS USM met autofocus gebruikt kunnen worden, of moet er gekozen worden voor een ouder type camera uit de 1D-serie.

extenders
Momenteel heeft Canon twee teleconverters, of extenders zoals ze dat zelf noemen. Een met een vergroting van 1,4x, de andere met een vergroting van 2x.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse