Canon vraagt patent aan voor automatische kalibratie af-punten

Canon vraagt patent aan voor automatische kalibratie af-punten

PieterMolenaar 1415 3
Canon heeft in Japan een patent aangevraagd voor de automatische kalibratie van autofocuspunten van de fasedetectie af-module aan de hand van contrastdetectie autofocus. Volgens het patent kunnen meerdere zoomstanden meegenomen worden in de kalibratie.

Met de huidige AF Microadjust-functie bij een select aantal dslr-bodies van Canon is het al mogelijk om per objectief de scherpstelling te 'fine-tunen', maar de mogelijkheden hiervan zijn beperkt. Zo houdt AF Microadjust geen rekening met de zoomstand en is de fijnafstelling alleen mogelijk bij een autofocuspunt.

Automatisch

In het recent door het Japanse patentenbureau gepubliceerde patent beschrijft Canon een methode om de kalibratie te automatiseren door de focus bij gebruik van een fasedetectie af-punt te vergelijken met de meer nauwkeuriger methode van contrastdetectie. Het af-autokalibratiesysteem moet dit voor elk af-punt kunnen checken.

Zo niet, dan past het systeem de parameters voor dat punt aan. Volgens een afbeelding bij het patent wordt dit gedaan voor de groothoekstand, het tele- en het middenbereik in het geval van een zoomobjectief. Het patent maakt geen melding van de correctie van autofocuspunten op de beeldsensors bij de laatste Canon-bodies.

Het is niet bekend of Canon bij deze automatische fijnafstelling van de detectie autofocus ook kijkt naar de gebruikte diafragmawaarden of de afstand tot een subject. Wel zou het systeem bij de autofocuscorrectie van de af-punten rekening houden met lensafwijkingen als chromatische aberraties en astigmatisme.

Prior art

Het patent, met het nummer 2016-24392, is een uitbreiding van een eerder patent van Canon over dit onderwerp. Daarbij werd echter geen rekening gehouden met een mogelijke zoomstand en alleen een enkel af-punt.

Sigma Optimizer Pro

Sigma kan met behulp van de Sigma Optimizer Pro-software en zijn Sigma USB-dock de scherpstelling van zijn eigen objectieven al nauwkeurig kalibreren. Bij deze software worden vier zoomstanden meegenomen bij de metingen en is de kalibratie af te stemmen op de afstand tot het onderwerp dat je scherpgesteld wilt hebben. 

afbeelding van Matt H. Imaging

Een op zich nuttige functie, maar er is een trend naar fase detectie punten op de sensor. Hierbij is geen kalibratie meer nodig.

afbeelding van PieterMolenaar

Het is de vraag of fasedetectie-af-punten op de sensor even lichtgevoelig kunnen zijn als de dedicated af-module van een dslr. In ieder geval voor professionele fotograferen lijkt me dat nog een 'issue'... ;) 

afbeelding van Jan Breedtman

@Piet: Het lijkt me dat je de calibratie onder optimale lichtomstandigheden uitvoert. Dat doe ik in elk geval ook, als ik een objectief handmatig wil af-fine-tunen. (zou een beetje raar zijn om zulks in de schemering te doen)