Canon vraagt patent aan op dubbele beeldstabilisatie

Canon vraagt patent aan op dubbele beeldstabilisatie

PieterMolenaar 1290 0
Canon heeft in Japan een patent aangevraagd voor een beeldstablisatiesysteem waarbij twee optische elementen zorgen voor het corrigeren van ongewenste bewegingen van de gebruiker. Deze dubbel uitgevoerde beeldstabilisatie zou beter moeten werken.

Dit patent van Canon werd eigenlijk al eind november vorig jaar door het Japanse patentenbureau gepubliceerd, met het toegekende nummer 2015-203862, maar krijgt nu bekendheid door de inspanningen van patentenblog Egami.

Dual IS

Uit de beschrijving en vooral de afbeeldingen van het patent valt af te lezen dat Canon voor dit dubbel uitgevoerde beeldstabilisatiesysteem gebruik wil maken van twee losse modules, met daarin het corrigerende optische element, die gespiegeld aan elkaar verbonden zijn. De optische elementen zijn ten opzichte van elkaar 180 graden gedraaid. Met het voorgestelde beeldstabilisatiesysteem, voor het gemak dopen we dat voor nu even om in 'Dual IS', zouden bewegingen nog beter gecorrigeerd worden dan met Canons huidige IS-systeem.

Panasonic GX8

Panasonic maakt onder meer bij zijn Lumix GX8-systeemcamera al gebruik van een dubbel uitgevoerde stabilisatiesysteem. Daarbij gaat het echter om het samenwerken van de beeldstabilisatie in het objectief en van de beeldsensor. Ook Olympus zou aan een dergelijk systeem werken.