Canon voorziet PowerShot G7 X van 1-inchsensor

Julian 5184 5
Ook Canon komt met een compactcamera met grote sensor. In de PowerShot G7 X vinden we een 20,2-megapixelsensor in 1-inchformaat en een 24-100mm f/1.8-2.8-zoomobjectief. De high-end compact gaat 599 euro kosten.

Lang had enkel Sony compacte camera's (die ook echt in je boekzak passen) met grote sensor in het assortiment. Nu Sony inmiddels drie generaties van RX100 heeft uitgebracht, komt ook Canon met een compact met 1-inchsensor: de PowerShot G7 X.

Canon PowerShot G7 X

1-inch 20,2-megapixelsensor

De 20,2-megapixelsensor, een bsi-cmos, klinkt ons bekend in de oren. Sony maakt gebruik van een chip met dezelfde specificaties in de RX100 III, het zou ons niets verbazen als Canon ook deze sensor gebruikt.

Een DIGIC 6-processor zorgt voor de verwerking van de beelden. Het iso-bereik loopt van 125 tot 12.800. Filmen doet de PowerShot G7 X in 1080p-resolutie met maximaal 60 fps. Handig is het ingebouwde ND-filter, zodat je de sluitertijd laag kunt houden bij het filmen, of voor als je overdag foto's wilt maken met lange sluitertijd.

Scherpstellen gaat met behulp van 31 autofocuspunten, de G7 X haalt maximaal 6,5 beelden per seconde. Wifi en nfc zijn ingebouwd in de behuizing, zodat je foto's draadloos kunt versturen en de camera op afstand kunt bedienen met een app.

Canon PowerShot G7 X

24-100mm f/1.8-2.8

Canon voorziet de PowerShot G7 X van een objectief met brandpuntequivalent van 24-100mm. Met f/1.8 in de groothoekstand en f/2.8 aan het lange einde is de G7 X behoorlijk lichtsterk. Een ring rondom het objectief kun je gebruiken om instellingen aan te passen.

Canon PowerShot G7 X

Kantelscherm

Een elektronische zoeker ontbreekt, wel heeft de G7 X een flexibel 3-inch touchscreen met 1,04 miljoen beeldpunten. Het scherm is 180 graden omhoog te klappen.

Prijs en beschikbaarheid

Canon legt de PowerShot G7 X vanaf november 2014 in de winkels. De adviesprijs bedraagt 599 euro.

afbeelding van Eric Jeffrey

Het is algemeen bekend dat Canon alle onderdelen van een camera zelf ontwikkeld, en geen sensors aankoopt bij andere ontwikkelaars. Het is dan ook zeer ongeloofwaardig indien in deze Canon een Sony sensor zou zitten. Is het enkel deze op het eerste zicht gelijkaardige specs die u de onwaarschijnlijke stelling dat er een Sony sensor in een Canon toestel zit doet verkondigen, of hebt u preciezere bronnen? Mij lijkt deze info anders op pure fantasie te berusten, wat de geloofwaardigheid van jullie artikels voor mij een flinke knauw geeft als blijkt dat deze info dan toch foutief zou zijn.

Ik heb niet alle specs vergeleken, maar net zoals er in de 1GX een apart ontwikkelde sensor zit, gebaseerd op dezelfde sensor die in de EOS700 zit, denk ik dat hier een spinn-off zit van de sensor die in de EOS 70D en EOS 7D zit

dit gezegd zijnde, lijkt er me een heel performante compact te zitten in de nieuwe lineup voor de kerstaankopen bij Canon.

afbeelding van jesse kraal

Je bent wel heel stellig in je beargumentatie. Canon ontwikkelt inderdaad de sensoren voor haar dslr's zelf, maar ik heb hier op mijn bureau bijvoorbeeld een Canon Powershot S90 staan en daar zit gewoon een Sony-chip in. Fabrikanten zijn nooit open over hun toeleveranciers, maar er zullen maar weinig fabrikanten zijn die alles in eigen huis ontwikkelen en dat geldt zeker voor sensoren in compactcamera's.
afbeelding van Anoniem

toch is dit niet de eerste canon compact met een dergelijke grote sensor: de G1X en de G1X mk2 zijn toch voorafgegaan ? Die sensors werden wel door Canon ontwikkeld

afbeelding van Julian

Compact is een relatief begrip, de G7 X (en de RX100's) passen nog in beetje ruime broekzak, een G1 X echt niet.

afbeelding van Julian

Het is inderdaad een aanname dat het om een Sony-sensor gaat. Maar de kans is zeer klein dat Canon een chip ontwikkelt die exact dezelfde specificaties heeft als een Sony-sensor. De afmetingen zijn op de milimeter gelijk, het aantal pixels is exact gelijk. Het is een bsi-cmos-ontwerp, het iso-bereik is gelijk.

Heel veel fabrikanten gebruiken Sony-sensoren. Canon maakt inderdaad eigen chips voor haar dslr's en de G1 X'en, maar die chips lijken qua specificaties absoluut niet op deze 1-inchsensor.

Canon gebruikt niet alleen eigen sensoren. Chipworks heeft dat onderzocht en Sony-chips gezien in Canon compacts. Dat is o.a. hier zijdelings te lezen