Canon produceert 100 miljoen EF-objectieven

Canon viert mijlpaal van 100 miljoen EF-objectieven

jesse kraal 2359 9
Sinds Canon in 1987 het EOS-systeem introduceerde, werden er al honderd miljoen EF-objectieven geproduceerd. Een bijzondere mijlpaal en wat ons betreft meer dan voldoende reden voor een feestje. Momenteel bevat de line-up objectieven voor dslr's, csc's en videocamera's.

Geef iedere Nederlander én Duitser een Canon-objectief en je krijgt een idee van hoeveel verwisselbare objectieven Canon sinds 1987 heeft geproduceerd. Niet eerder heeft een fabrikant zoveel objectieven uit één serie weten te produceren. Opvallend is dat de mijlpaal van honderd miljoen objectieven slechts 11 maanden volgt op de productie van het negentig miljoenste EF-objectief.

Strijd om de miljoenen

Grootste bedreiging voor het record van Canon is Nikon, die in januari aankondigde 85 miljoen verwisselbare Nikkor-objectieven te hebben gemaakt. Daar moet wel bij gezegd worden dat Nikkor-objectieven al een stuk langer worden gebouwd dan Canon EF-objectieven.

Canon EF-mijlpalen

 • 1987: Begin productie EF-objectieven
 • 1995: 10 miljoen EF-objectieven
 • 2001: 20 miljoen EF-objectieven
 • 2006: 30 miljoen EF-objectieven
 • 2008: 40 miljoen EF-objectieven
 • 2009: 50 miljoen EF-objectieven
 • Januari 2011: 60 miljoen EF-objectieven
 • Oktober 2011: 70 miljoen EF-objectieven
 • Augustus 2012: 80 miljoen EF-objectieven
 • Mei 2013: 90 miljoen EF-objectieven
 • April 2014: 100 miljoen EF-objectieven
afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse

afbeelding van Danny Passchyn

Wat je interesse ook moge wezen, Canon biedt voor elke gelegenheid een gepaste lens en dat is net het fijne ervan. Door te experimenteren bekom je ook geweldige foto's met een 'verkeerde' lens. Canon is elke dag meer en meer ontdekken in de wondere wereld van de fotografie.
Succes met de Canon-producten

afbeelding van Anonymous

Enige reden waarom Canon meer objectieven verkoopt is omdat ze om de 5 jaar van mount wisselen. Oftewel je oude shit is waardeloos. Wil je echt duurzame investeringen doen moet je in ieder geval niet bij Canon wezen, wees verstandig en bestel gewoon een Nikon, Pentax of Leica.

afbeelding van Anonymous

100 miljoen in één serie, dat wil zeggen dat deze allemaal op dezelfde mount passen.

afbeelding van Anonymous

Yes, maar Canon heeft een tijdje geleden de oude mount overboord gooien. Gevolg; oude mount was waardeloos. Iedereen kon nieuwe objectieven kopen. Veel mensen, inclusief ik, gebruiken nog oude Nikon AI(S) objectieven. Kortom; Nikon lenzen worden veel langer gebruikt waardoor de behoefte minder groot is.

Alle Nikon F-mount objectieven passen op de Nikon body's. Behalve de pre-ai, deze werkt wel maar dan kun je alleen op de grootste diafragma opening werken.

afbeelding van Eric Flasdorp

Wat je zegt klopt wel, maar het is geen verklaring voor het aantal verkochte EF-objectieven. Hoe vaker een fabrikant van mount wisselt, hoe lastiger het juist wordt om van één mount zoveel exemplaren te verkopen.

afbeelding van aardig

Om de 5 jaar?
De laatste wissel was in 1987, dus 27 jaar geleden toen FD werd vervangen door EF.
In die 27 jaar heeft Canon meer lenzen verkocht dan Nikon in de 55 jaar dat de Nikon F-mount bestaat.
De reden is dat Canon meer camera's verkoopt dan Nikon want het overgrote deel van die 100 miljoen lenzen zijn kit-lenzen.

afbeelding van Anonymous

Waarschijnlijk omdat het spul van Canon ook vaker kapot gaat?

afbeelding van aardig

Als een lens kapot gaat, koop je dan meteen een nieuwe?
Ik weet niet op welke bron(nen) je die mening baseert, maar mocht je geïnteresseerd zijn in feiten dan zou je bijvoorbeeld eens naar de data van lensrentals.com kunnen kijken. Hieronder een linkje naar de data m.b.t. reparaties aan lenzen over 2012 en 2013:
http://www.lensrentals.com/blog/2013/08/lensrentals-repair-data-2012-2013

afbeelding van hanskees

Canon loopt al een tijdje achter Nikon aan,vraag me afwaneer ze een nieuwe mp sensor maken.