Canon USA gaat grijze import aanpakken

Canon USA gaat grijze import aanpakken

PieterMolenaar 1287 0
Canon heeft in de Verenigde Staten een tweetal rechtszaken aangespannen tegen verschillende retailers vanwege de grijze import van camera's van het merk. Canon beschuldigt de partijen van overtreding van haar handelsmerk en oneerlijke concurrentie. De fabrikant wil een verkoopverbod op deze producten en eist schadevergoeding.

Canon daagt in de eerste rechtszaak Get It Digital en All New Shop, die volgens Canon een en dezelfde zijn, voor het gerecht, terwijl in de tweede rechtszaak de partijen F&E Trading en eigenaar Albert Houllou aangeklaagd worden. F&E Trading is de moedermaatschappij van een zestal online retailers die in de juridische stukken genoemd worden. Op PhotographyBay zijn de twee aanklachten in te zien.

Vervalsing labels

Volgens Canon hebben de online retailers klanten benadeeld door onder meer het vervalsen van serienummers, het bieden van niet of onvolledig te dekken garanties, verpakkingen die niet overeenstemmen met de inhoud, het meeleveren van gekopieerde handleidingen en het leveren van niet-originele voedingen en accessoires.

Canon gaat ook specifiek in op de overtredingen. Zo verkocht All New Shop een EOS 5D Mark III, waarvan de originele serienummersticker aan de onderkant vervangen was door een nepsticker. Ook verkocht Get It Digital een EOS 5D Mark III met een acculader die niet was goedgekeurd voor de Amerikaanse markt. Deze praktijken schaden volgens Canon het imago van het merk.

Verkoopverbod

Canon USA zegt dat het de exclusieve importrechten heeft op Canon-producten en wil dat de rechter de gedaagde partijen verbiedt nog langer de grijs geimporteerde producten te verkopen. Ook eist Canon USA alle winst op die de aangeklaagde partijen gemaakt hebben met de betreffende producten en eist het een schadevergoeding. Daaronder zouden kosten vallen die Canon onder meer gemaakt heeft voor ondersteuning en reparatie van deze cameras.

Hogere dollarkoers

De timing van de twee rechtszaken zou volgens PhotographyBay te maken hebben met de voorverkoop voor de belangrijke kerstperiode. Kopers zouden afgeschrikt worden om cameras te kopen bij deze partijen voordat de rechtszaken afgehandeld zijn.

Daarnaast speelt mee dat Japanse bedrijven de laatste tijd geprofiteerd hebben van de hoge dollar/yen-koers. Uit de laatste kwartaalcijfers van onder meer Canon, maar ook Nikon en Sony, blijkt onder meer dat het aantal verscheepte cameras naar deze regio flink gegroeid is. De grijze import in de Verenigde Staten is dus nadelig voor het bedrijfsresultaat.