Canon presenteert jaarcijfers 2011

jesse kraal 1483 0
2011 Was een lastig jaar voor camerafabrikanten. Eerst was er een tsunami in Japan, die de nodige materiële en economische schade toebracht, later gevolgd door aanhoudende overstromingen in Thailand. Canon noemt dit dan ook als belangrijkste oorzaken voor de teruggelopen verkopen.

Canon had de verkoopverwachting voor 2011 eind 2010 al naar beneden bijgesteld vanwege de slechte economie en de sterke wisselkoers van de Yen. Een tsunami en overstromingen gooiden echter nog meer roet in het eten, waardoor de uiteindelijke resultaten nog slechter uitvielen. Volgens de jaarcijfers werden 4,6 procent minder camera's verkocht dan in 2010. Van die camera's was 28 procent een dslr, goed voor in totaal 71 procent van de omzet uit cameraverkopen.

CameraverkopenOperationeel verlies

Nu verkoopt Canon natuurlijk meer producten dan alleen camera's, de inzakkende verkopen zijn in vrijwel alle divisies merkbaar. Canon sloot het jaar dan ook af met 4 procent minder omzet en een operationele winst die 2,4 procent af nam.

Volgens berekeningen van Canon zou de omzet zonder aardbeving en overstromingen 2,4 procent hoger hebben gelegen dan in 2010. De operationele winst zou ruim 30 procent hoger uitvallen. Feit is dat de natuurrampen wel degelijk hebben plaatsgevonden en die theoretische cijfers niet meer dan een pleister op de wonde zijn.

Zonnig jaar

Canon ziet 2012 weer een stuk zonniger in en verwacht dan ook flink meer camera's te gaan verkopen, ruim 14 procent meer dan in 2011 is de prognose. De totale omzet zou met 5,4 procent moeten gaan stijgen dit jaar. Dan moeten de natuurkrachten uiteraard wel meewerken.

Canon 2012
Canon ziet 2012 zonnig in, met toenemende verkopen en zwarte cijfers

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse