Canon presenteert irista: Wat is het en wat kun je ermee?

Jooshua Franssen 7764 0
Waar foto's vroeger werden bewaard in een fotoalbum, is het tegenwoordig bijna ondenkbaar om je beelden niet online beschikbaar te hebben. Canon biedt met irista de mogelijkheid je foto's online op te slaan, te beheren en te delen op social media.

Canon's cloudfotoplatform irista is niet geheel nieuw, het project is al geruime tijd in ontwikkeling. Tijdens de gesloten beta stond het bekend als Project1709, die naam was een verwijzing naar de introductiedatum: 17 september 2012.

Project1709 was alleen bereikbaar op uitnodiging van Canon, nu is het platform toegankelijk voor het grote publiek. Je kan een account aanmaken door in te loggen met een van de volgende diensten: Facebook, Google+, Yahoo-, Windows Live ID of Canon ID. Registreren met alleen een e-mailadres is niet mogelijk. Na het invullen van een aantal gegevens kun je direct aan de slag.

Fotohub

Canon heeft het ambitieuze plan om een centrale plek te creëren waar gebruikers gemakkelijk hun fotocollectie kunnen beheren, opslaan en delen. De dienst is niet vergelijkbaar met bijvoorbeeld Flickr, 500px of andere sociale fotowebsites, je kunt op irista enkel je eigen foto’s zien en niet de profielen van anderen bekijken.

Irista biedt je de mogelijkheid online foto’s op te slaan, te beheren en te delen op Facebook en Flickr. Hiervoor krijg je 10GB opslagruimte gratis tot je beschikking. Foto's bewerken in irista is niet mogelijk, maar wellicht dat in de toekomst deze functie nog wordt toegevoegd.

Canon Irista

Delen via Facebook en Flickr

Wil je foto’s delen met de rest van de wereld, dan kun je ze vanuit irista op Facebook en/of Flickr publiceren. Vervolgens kun je vanuit irista de 'sociale geschiedenis' van je gedeelde werk bekijken. Reacties op je foto op Facebook (mits je deze gedeeld hebt via irista) zijn hier bijvoorbeeld zichtbaar. Het is niet mogelijk om je foto's op andere manieren, bijvoorbeeld via een link of e-mail, te delen.

Canon irista

Snel filteren

Als je Lightroom gebruikt ben je wellicht bekend met 'tags' en filters. Met 'tags' kun je snel foto's aan een bepaalde collectie toevoegen en later terugvinden. Hierdoor hoef je niet meer de titel te onthouden en kun je snel door je collectie zoeken.

Wanneer je foto's uploadt, maakt irista gebruik van de exif-data om automatisch tags toe te kennen zoals cameramodel, objectief, iso-waarde, diafragma, etc. Hiermee kun je achteraf filteren, net als met de tag optie.

Canon irista

Limieten en ondersteuning

Ondanks dat irista van Canon is, zijn er weinig beperkingen wat betreft bestandstypen. Naast jpg's kun je ook raw-bestanden uploaden. Er worden flink wat formaten ondersteund, de website meldt dat er ondersteuning is voor raw-bestanden van Canon, Nikon, Olympus, Sony, Panasonic en Samsung. Pentax en Fujifilm ontbreken in dit lijstje, het lukte ons echter wel om een Fujifilm RAF-bestand te uploaden. Mogelijk voegt Canon later ondersteuning voor meer bestandstypen toe.

Het herkennen van bepaalde objectieven gaat nog niet helemaal vlekkeloos. Zo viel ons op dat irista third-party-objectieven helemaal niet herkent. Wel worden de exif-gegevens zoals brandpunt en diafragma overgenomen, maar de naam van de objectieven ontbreekt. Canon heeft hier waarschijnlijk bewust voor gekozen, maar ook Canon’s eigen objectieven worden (nog) niet in alle gevallen herkend.

Canon laat weten graag feedback te ontvangen voor het verbeteren van irista. Dat kan via de knop 'Een functie aanvragen', vervolgens krijg je een invoerveld waar je feedback kunt achterlaten.

Canon irista

Gratis 10GB, betalen voor meer

Het gebruik van irista is gratis. Je krijgt 10GB opslagruimte en kunt alle functies gebruiken. Wil je meer opslagruimte, dan heb je de mogelijk om de capaciteit uit te breiden tot 50GB (4,99 euro per maand of 49 euro per jaar), of 100GB (10,99 euro per maand of 109 euro per jaar).

afbeelding van Jooshua Franssen

Jooshua Franssen | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Jooshua