Canon patenteert twee f/2,9-zoomobjectieven voor Cinema EOS-lijn

Canon patenteert twee f/2,9-zoomobjectieven voor Cinema EOS-lijn

PieterMolenaar 879 0
Uit twee recent gepubliceerde patenten in Japan blijkt dat Canon mogelijk bezig is met de ontwikkeling van twee nieuwe, lichtsterke Cinema EOS-zoomobjectieven. Het zou gaan om een 25-125mm- en een 20-110mm-objectief, allebei met een grootste diafragma van f/2,9 over het gehele zoombereik. Ook wordt in het patent melding gemaakt van een 25-65mm f/2,6-objectief, dat een iets grotere beeldcirkel afdekt.

De twee patenten zijn, volgens de gegevens bij Egami, allebei op dezelfde dag ingediend en hebben ook dezelfde publicatiedatum. Het is dus nog niet zeker welke van de twee objectiefontwerpen Canon ook daadwerkelijk uitbrengt. Beide objectieven zouden vanwege de geprojecteerde beeldcirkel geschikt zijn voor cameras met Super35- en aps-c-sensors.

30-105mm T2,8-objectief

Beide objectiefontwerpen zouden een goede aanvulling zijn op Canons huidige aanbod aan Cinema EOS-objectieven. Zo bracht Canon drie jaar geleden het CN-E30-105mm T2.8 L-cinemaobjectief uit. De twee nieuwe objectiefontwerpen zouden met respectievelijk 20mm en 25mm meer groothoek bieden, terwijl het 25-125mm-objectief daarnaast ook meer telebereik zou bieden. Hoewel de twee patenten spreken van een grootste diafragma van f/2,9, zal zich dat waarschijnlijk vertalen in T/2,8 in filmtermen.

Cinema EOS

De meeste huidige cinemaobjectieven van Canon worden geleverd in varianten met een EF- en PL-vatting. Deze kunnen gebruikt worden op de EOS C100-, EOS C300- en EOS C500-modellen, maar ook op de EOS 1D C-spiegelreflexcamera. Canon cinemaobjectieven met EF-mount kunnen in principe ook op Canons consumenten-dslr's gebruikt worden, maar gezien de hoge aanschafprijs van dergelijke objectieven is dit niet gebruikelijk.