Canon patenteert touchscreen voor dslr

Julian 854 0
Een drukgevoelig scherm op je dslr? Niet handig als je door de zoeker kijkt en je neus het scherm raakt. Uit een patent van Canon blijkt dat er voor dit probleem inmiddels een oplossing is.

Het patent van Canon beschrijft een camera met touchscreen, optische zoeker en sensor die kan waarnemen of je je linker, of rechteroog gebruikt om door de zoeker te kijken. Afhankelijk van het gebruikte oog wordt een deel van het display uitgeschakeld, zodat je niet per ongeluk met je neus een instelling veranderd. De rest van het scherm moet namelijk nog te gebruiken zijn, het patent beschrijft mogelijkheden om het touchscreen te gebruiken als vervanger van knoppen. Een voorbeeld: beweeg met je vinger horizontaal naar links of rechts op het scherm om de sluitertijd aan te passen. Doe dit verticaal en je veranderd het diafragma.


Het patent kan duiden op een nieuwe camera die daadwerkelijk over deze techniek beschikt, maar ook is het mogelijk dat Canon de techniek alleen ‘vastlegt’ voor eventueel gebruik in de toekomst. Zo werd begin 2008 bijvoorbeeld een patent van Canon openbaar dat irisregistratie in de camera beschrijft, tot op heden is hier geen gebruik van gemaakt.

US Patent Application No. 12/422,695 werd door Canon ingediend op 13 april 2009 en is afgelopen 22 oktober openbaar gemaakt door de US Patent and Trademark Office. Het patent is in zijn geheel in te zien op internet.