Canon patenteert stofverwijdering voor videofunctie

Julian 543 0
Canon heeft een patent ingediend voor stofverwijdering bij gebruik van de videofunctie. Het gaat om een methode vergelijkbaar aan de ‘Dust Delete Data’ die te vinden is in recente Canon dslr’s.

Stofverwijdering in de spiegelreflexen van Canon gebeurd op twee manieren. Een hardware­matig filter weert stofjes van de sensor. Mocht er toch hardnekkig stof overblijven, dan kan je dit te lijf gaan met de Dust Delete Data-functie in Canon’s DPP software. De sensor registreert waar het stof zich bevindt. Vervolgens wordt in de software automatisch een correctie toegepast op je foto’s, zodat ze niet meer zichtbaar zijn.

De functie werkt momenteel enkel voor foto’s. In videobeelden blijft hardnekkig stof dus zichtbaar aanwezig. Het is mogelijk dit met nabewerking op te lossen, maar Canon lijkt te werken aan een automatische methode.

In een patent ingediend door de fabrikant, wordt een proces omschreven dat tijdens het filmen stof uit het beeld verwijderd. Dit in de camera voor elkaar krijgen, kost flink wat processorkracht. Elk frame wat in de buffer terecht komt, moet het digitale stofverwijderingsproces doorlopen. Met 30 beelden per seconde in 1080P-resolutie is dat een behoorlijke hoeveelheid data. Gezien de zichtbaarheid van stof afhankelijk is van diverse factoren (zoals diafragma) is de benodigde tijd om het te verwijderen variabel.

Het grootste probleem dat Canon tegen het lijf lijkt te lopen is het vol raken van de buffer. Als dit gebeurt, wordt het filmen verstoord. Het patent omschrijft dan ook dat als de buffer vol dreigt te raken, het stofverwijderingsproces tijdelijk gestaakt wordt.

Of de techniek daadwerkelijk binnenkort in een camera te zien zal zijn, of met een firmware-update wordt toegevoegd aan bestaande modellen, is niet bekend.