Canon patenteert hybride spiegelreflexzoeker

Canon patenteert hybride spiegelreflexzoeker

PieterMolenaar 1192 0
Canon heeft patent aangevraagd op een zoeker voor spiegelreflexcamera's, waarbij een digitaal beeld over dat van het optische pad heen gelegd kan worden.

Het patent van Canon, met nummer 2016-35525, beschrijft zowel de werking van de hybride zoeker wanneer de spiegel naar beneden geklapt is als wanneer de spiegel opgeklapt is bij live view. Met de spiegel naar beneden kan het elektronische zoekergedeelte bijvoorbeeld extra informatie tonen over camerainstellingen of een live histogram, terwijl bij het gebruik van de live view-stand het beeld geheel digitaal te zien is in de zoeker. Egami heeft het patent ontdekt in de database van het Japanse patentenbureau.

Constructie

Canon heeft gekozen voor een constructie waarbij de lcd voor het elektronische zoekerbeeld vlak boven het voor spiegelreflexcamera's gangbare optische pad geplaatst is. Via een extra lenzenstelsel, met onder meer twee prisma's, is het beeld van de lcd dan in het optische gedeelte te zien. Mogelijk zou de hybride zoekerconstructie ook gebruikt kunnen worden om tijdens het op- en neerklappen van de spiegel, het live view-beeld in de zoeker te tonen om de zogeheten 'blackout' van de zoeker te omzeilen.

Fujifilm

Het patent van Canon doet sterk denken aan dat van het hybride zoekersysteem van bijvoorbeeld de X-Pro 2-systeemcamera van Fujfifilm. Bij de constructie van Fujifilm kijk je bij het optische gedeelte niet door de lens, maar kijk je via een lenzenstelsel in een rechte lijn naar voren. Hierdoor zie je net als bij een meetzoekercamera een groter overzicht over een scene, met een kader dat de fotouitsnede aangeeft.