Canon patenteert draadloze communicatie tussen camera, objectief en flitser

jesse kraal 1427 0
Na introductie van de Powershot G1 X vragen veel mensen zich af of Canon nog wel met een compacte systeemcamera gaat komen. Mocht dat het geval zijn, dan zou deze wel eens draadloze verbinding tussen objectief, camera en flitser kunnen krijgen.

In 1987 was het Canon zelf die de eerste objectief-vatting presenteerde die enkel gebruik maakte van elektronische verbindingen. Deze EF-vatting mag gerust een succes worden genoemd, maar er bleek een klein nadeel aan te zitten. Als de contactjes vies worden, dan kan het zijn dat het objectief niet goed meer communiceert met de camera en dus niet meer volledig functioneert.

Draadloze verbinding

Nu komt dat probleem niet heel vaak voor, maar het is voor Canon reden genoeg om te denken over een oplossing. De fabrikant heeft een octrooi aangevraagd op draadloze communicatie tussen camera en het objectief. De contacten zitten niet langer aan het oppervlakte, maar hier net onder. Het systeem zou werken met radiogolven met een bereik van zo'n 30 a 50mm.

patent
Met radiogolven zou er draadloze communicatie tussen camera, objectief en flitser mogelijk zijn

Externe flitsers en zoekers

Niet alleen voor de verbinding tussen camera en objectief biedt draadloze communicatie uitkomst, ook voor gebruik van externe flitsers en elektronische zoekers zou je het systeem kunnen gebruiken. Aangezien we niet verwachten dat Canon binnen afzienbare tijd de EF-vatting zal vervangen, lijkt het logischer dat we een dergelijk systeem kunnen terugzien op een eventuele compacte systeemcamera.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse