Canon-patent toont twee 50mm's: f/1.2 en f/2

jesse kraal 2146 0
Na de 50mm's lange tijd geen aandacht gegeven te hebben, kan daar binnenkort wel eens verandering in komen. Een patent onthult zowel een ontwerp voor een f/1.2 als voor een f/2. Vooral die laatste is interessant, dit objectief is geschikt voor een fullframe compacte systeemcamera.

Wil je een 50mm, dan heb jeĀ  bij Canon aardig wat te kiezen. Het assortiment begint bij de vriendelijk geprijsde 50mm f/1.8 en loopt via de f/1.4 door naar de hoogwaardige f/1.2 uit de L-serie. Bovendien is er ook nog een 50mm f/2.5 Compact Macro. De EF 50mm f/1.2 L stamt uit 2007 en is daarmee verreweg de nieuwste 50mm. De f/1.4 zag het licht in 1993, de f/1.8 II in 1990, maar is optisch gelijk aan de eerste versie uit 1987. Uit dat jaar stamt ook de f/2.5 Compact Macro.

Canon 50mm f/1.2Canon 50mm f/1.2 L

Opvallend genoeg is een van de in het patent beschreven objectieven de opvolger van de benjamin onder de 50mm's. De 50mm f/1.2 in het patent heeft negen elementen in zes groepen, een element meer dan de huidige f/1.2, maar een gelijkblijvend aantal groepen. Het grootste probleem van de huidige f/1.2 is de niet altijd even nauwkeurige scherpstelling. Lastig, want bij een volledige lensopening is de scherptediepte al snel zo gering dat de focus zeer exact gekozen moet worden.

Canon 50mm

Fullframe csc?

Het tweede 50mm-ontwerp is zo mogelijk nog interessanter. De 50mm f/2 is eveneens geschikt voor fullframe-camera's, maar de registerafstand bedraagt slechts 22mm. Die afstand is te gering om een spiegel tussen te plaatsen en dus zou deze 50mm kunnen wijzen op de ontwikkeling van een fullframe compacte systeemcamera.

Canon 50mm f/2


Op het eerste gezicht lijkt het een ontwerp voor een dslr, maar de schaal van de tekening is anders dan die van de 50mm f/1.2. De diameter van de elementen is een stuk kleiner, de afstand tussen het laatste element en de sensor (IP) bedraagt slechts 22mm.


Momenteel lijkt Canon nog wat achter de feiten aan te lopen met de EOS M, een dergelijke camera zou een nieuw segment kunnen aanboren. Daarbij gaan we er voor het gemak wel van uit dat de Canon wat vriendelijker geprijsd zal zijn dan de Leica M en M-E. Gezien de afmetingen van Canon's EF-M-vatting, denken we dat er met wat goede wil ook een fullframe-sensor in zal passen. Er is dan wel een iets aangepaste vatting nodig, net als bij Canon's EF- en EF-S-systeem. Daar passen EF-objectieven wel op een EF-S-vatting maar niet andersom.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse